14. června 2018

Dva cizinci a dva pod čarou. Černého Petra dostali Be Master a Mount Q

Jiří Charvát zřejmě bude mít v derby jen jednoho koně.
Žádný další schovaný kůň v českém tréninku, ani narychlo kupovaný německý zástupce. Dnešní poslední uzávěrka přihlášek 98. Českého derby definitivně ukončila některé spekulace z posledních dnů. Na Jockey Club dorazily pouze avizované dohlášky vítěze Velké červnové ceny Saula (Champs Elysees) a tamtéž třetího Top One (Mikhail Glinka). "Takový tah je vždycky svým způsobem risk, ale Top One si to za své jarní výkony prostě zaslouží," řekl dopoledne zápisníku Greg Wroblewski, který se telefonicky naposled ujišťoval, zda má jeho hřebec dostatečnou handicapovou známku. Zatímco polsko-český tým z Mimoně si může oddechnout, černý Petr v podobě místa pod čarou zbyl na dvojici Mount Q (Mount Nelson) a Be Master (Masterstroke).


Stáj Dr. Charvát přitom měla až do minulého týdne rozhodnutí, koho ze svých dvou zástupců do derby pošle, ve vlastních rukou. Pokud by více věřila vítězi Memoriálu dr. Frankenbergera, bylo by bývalo stačilo škrtnout Res Judicatu (Jukebox Jury). Jenže podobné úvahy minulou neděli rázně zhatil Oriental Glory (Soldier Hollow), který díky druhému místu v Červnovém poháru poskočil mezi elitní šestnáctku a Be Master tak klesl na druhé místo pod čarou.

Jedinou domácí stájí se dvěma koňmi v derby bude Lokotrans. Dvojici bude mít ve hře ještě Jiří Trávníček, ale v rozdílných barvách. Kromě Carmelly (Campanologist) pošle na start ještě Dragona (Planteur) z francouzského tréninku Yannica Fouina. Jak zápisník avizoval minulý týden, ze zahraničí by měl přijet ještě německý gr.3 vítěz Poldi's Liebling (Tai Chi), který v Praze absolvuje svůj letošní debut. S eliminační známkou 90,5 kg jasně vévodí startovnímu poli, nejvýše hodnocený domácí kůň Mon Cheri (Makfi) má 79 kg.

90,5 POLDI'S LIEBLING
79,0 MON CHERI
76,5 DRAGON
76,5 DARKOLVA
76,0 BLACK BARD
76,0 THISISTHEKEY
75,0 RES JUDICATA
75,0 SAUL
74,0 BLESSED KISS
74,0 GOLDEN ALIGHIERI
74,0 KING HEART
73,5 FOREVER DRY
73,5 ORIENTAL GLORY
73,5 TOP ONE
73,0 CARMELLA
72,5 CAPE FREEDOM
-------------------------------------
72,0 MOUNT Q
71,0 BE MASTER


Martinův derby zápisník existuje od roku 2007. Připomeňte si, jak dopadlo posledních pět ročníků derby: