19. června 2013

Debut v derby. "Kate Moss" to zatím neprožívá

Tak to je ona – klisna, o které mluví celé dostihové Česko. Drobná bělka se znuděně dívá z letního boxu na dvoře v Lysé nad Labem, kde ji za několik okamžiků čeká pondělní derby-galop. Na dvorku mezitím klapou kopyta svěřenců Heleny Blažkové, v jejíž stájích našla azyl část koní Tomáše Šatry, kteří se museli narychlo stěhovat ze zatopené Chuchle. Reglisse se na chvíli "zašklebí" na kolemjdoucí, ale jinak tady přes veškerý stájový ruch panuje ospalé letní ráno, snad to dělá ten les okolo nebo pronikavé červnové slunce. Do vedlejšího boxu se před hodinkou vrátil Chardonney Tcheque, který přivezl další vítězství z Milána, a na zahradní lavičce před stájemi Tomáš Šatra právě vytáčí číslo paní Evy Chaloupkové, aby nahlásil OSK pro nedělní derby. Jednasedmdesátiletý doyen českých trenérů potvrzuje pro modrou stuhu své koně číslo 39, 40 a 41, což je mezi aktivními kolegy zdaleka nejvíce. A přesto se schyluje k situaci, jakou za více než čtyřicet let aktivní kariéry nepamatuje ani samotný Šatra - Reglisse absolvuje v 93. Českém derby svůj letošní debut. Situace vynucená zvláštními okolnostmi na druhé straně skvěle zapadá do dosavadního turbulentního životopisu Reglisse. Klisny, která si v Irsku vysloužila přezdívku Kate Moss, neboť taky "skoro nežere". A my v Česku můžeme dodat, že se subtilní bělka britské topmodelce podobá ještě ve dvou dalších ohledech – je stejně tajemná a stále plno peněz.


O několik desítek minut později stojím za bariérou na protilehlé rovině závodiště a spíše než jako dostihový reportér si připadám jako indián, neboť balancuji, abych se nesesunul do rákosí u potoka za mými zády. Dívám se opačným směrem než na včerejších dostizích, proti směru hodinových ručiček. Tomáš Šatra využívá k práci výhradně dostihovou dráhu a neposílá své koně na zdejší slavné cvalovky v lese. Pak - přesně v 8:19 – se na druhé straně, před prázdnými tribunami, dávají do pohybu dvě siluety.

Toto pondělní ráno jde Reglisse derby-galop na 2400 metrů ve společnosti Sapsiree, Šatrův třetí derbysta Maestro Quercus bude pracovat s Tycho Brahem. Dvojková vítězka a čtvrtá z Jarní ceny klisen Sapsiree v pohodě obkrouží mílový ovál po boku své irské kolegyně, ale když se práce blíží do finále a klisny vyběhnou na rovinu, je vcelku jasno. Zatímco Martin Srnec už Sapsiree mocně přistrkuje, Martina Havelková v sedle Reglisse sedí stále v klidu. Bělka bez problémů mine svou sparing-partnerku a odpoutá se od ní zhruba o délku (video na portálu Galopp Reporter – ZDE). Krásná práce, v níž už nejde o žádná pronikavá zjištění, o čemž svědčí i stanoviště trenéra Šatry. Ten galop sleduje spolu s majitelem Sapsiree Jiřím Odcházelem jen z oblouku u stájí, takže nevidí závěrečné rozuzlení.

Reglisse se vrací ke stájím a z dálky vypadá ještě drobněji. Martina Havelková v jejím sedle zachovává poker face. V tu chvíli ještě nezná definitivní verdikt, že klisnu pojede i v nedělním derby a Dr. Charvát tak nepozve žádného cizince, jak se původně spekulovalo. Vítězka 66 dostihů už pro stejné barvy vyhrávala jedničkové dostihy se Scyrisem, De Robertem i German Maltem. Teď začíná novou životní i dostihovou etapu a byť je stále oficiálně na mateřské dovolené, bez problémů naváží 50 kg jako v dobách své největší slávy.




Ve vzduchu teď visí hlavní otázka – dokáže Reglisse prostát 2400 metrů? Původ ji totiž jasně předurčuje pro kratší dostihy. Otec Verglas byl raný dvouletek, který se v Irském derby nedostal přes šesté místo, a matka Regalline s ratingem 78 svého jediného vítězství dosáhla na míli. "Chtěli jsme to vyzkoušet ve Velké červnové ceně, takže o moc víc nevíme. Teoreticky by neměla, ale papír je jedna věc a skutečnost někdy druhá. Najisto to zjistíme až v neděli," potřásá hlavou Šatra. Ve stáji jsou nicméně na základě práce přesvědčení, že z trojice derbystů by si mohla s 2400 metry poradit nejlépe právě Reglisse. "I stavbou těla je to taková Etiopanka," směje se žokej Martin Srnec.

Únorovou bělku narozenou v hřebčíně Castlemartin vydražil na podzimní aukci Goffs trenér Edward Lynam za 40 000 eur. Muž, který svého času připravoval pozdějšího klasického vítěze De Roberta, vytyčil Reglisse náročnou dvouletou sezónu, mezi polovinou června a koncem září 2012 ji celkem poslal do sedmi dostihů.

Svého zatím jediného vítězství dosáhla Reglisse začátkem července, kdy v Leopardstownu opanovala dostih nezvítězivších klisen na 1400 metrů. V barvách Lady Chryss O’Reilly byla dlouho schovaná mezi soupeřkami, na začátku cílové roviny se jí otevřela mezera a klisna přišla s táhlým zrychlením. Dobře reagovala na pobídky Shane Foleye a nakonec se od soupeřek snadno odpoutala o 3 1/4 délky. Její tehdejší stájová kolegyně na druhém místě Starbright se letos umístila v gr.3, stejně jako pátá Snow Queen, která pak doběhla pátá v 1000 Guineas. "Reglisse moc nežere, proto s ní nemůžeme příliš pracovat," řekl Edward Lynam po doběhu. "Od svého debutu se zvedla a s jejím původem se s ní určitě pokusíme o úspěch v dostizích black type."

To se také podařilo. Reglisse v dalších startech finišovala dvakrát čtvrtá v grupě 3 a k tomu posbírala ještě druhé a páté místo v listed. V Silver Flash Stakes (Gr.3, 1400 m) ztrácela necelé čtyři délky na Harasiyu, třetí z grupy 1, a hned o týden později nastoupila do podobného dostihu Korean Authority Tyros Stakes, který vyhrál dvojnásobný gr.3 vítěz Grafelli před pozdějším vítězem UAE Derby Lines Of Battle. Čtvrtá Reglisse sice porazila jediného koně, ale se silnějšími hřebci dobře držela krok a vysloužila si pochvalu od Racing Postu. "Na vítěze ztratila necelé dvě délky. Stále se zlepšuje a bude velkou hráčkou, až se na této trati opět utká s klisnami," věštil zpravodaj listu.

Ve zbylých startech Reglisse se však začala projevovat narůstající únava. Ještě sice dokázala skončit druhá v mílovém listed v Curragh, kde pod Jamiem Spencerem ztrácela na třikrát grupově umístěnou Spinacre 2 1/4 délky, další hodnotné výsledky už ale nepřišly, byť proti ní objektivně hrála hluboká půda nebo pomalé tempo. Poslední start absolvovala konce září na scéně gr.3 v Curragh a doběhla poslední, asi sedm délek za vítěznou Magical Dream.

S ratingem 95 zaujala Jiřího Charváta, který Reglisse na sklonku roku za nezveřejněnou sumu koupil prostřednictvím svého irského agenta. "Mám jedno úplně jednoduché pravidlo. Koně v tréninku kupuji v Irsku, mám tam agenta a umím ten handicap zařadit do kontextu. French Quebec má stejnou známku jako Mariydi a De Roberto a běhá úplně stejně." řekl Charvát v loňském rozhovoru pro derby-zápisník. "Známky kolem 90, 95 dokážu v Česku zařadit, u handicapu nad 100 mám trochu strach. To už jsou koně, kteří museli běžet grupu, a to vyjít může a nemusí. V této kategorii jsme koupili Miracle Matche, což vůbec nebyl špatný kůň, ale nebyl to takový rozdíl."

Reglisse přicestovala do Česka koncem listopadu, když se musela vyhnout původně plánované zastávce v Kolíně nad Rýnem, v té době uzavřeném na tři měsíce kvůli karanténě. Po příjezdu do střední Evropy na ní byla těžká sezóna výrazně znát a Tomáš Šatra se při pohledu na hubenou klisnu chytal za hlavu. "Špatně žrala, to ostatně přiznal už loni její irský trenér. Udělala dobré výsledky v black type, ale zaplatila za to vysokou cenu. Ukazovala se ve dvou letech jako šikovná kobylka, na druhou stranu u ní není předpoklad, že by se měla ještě výrazně zlepšit. Koně se z dvouletka na tříletka často lepší, ale bohužel i horší. De Roberto měl jako dvouletý jedenáct startů, ale srovnávat jeho energii s malou kočičkou jako Reglisse dost dobře nejde…" přemítá Šatra.

Zkušený chuchelský trenér proto na jaře nikam nespěchal a oproti očekávání neposlal Reglisse ani do Jarní ceny klisen. Postupně se začala situace lepšit. "Už vypadá mnohem lépe než v zimě. Hezky se pohybuje, má takový libivý cval a v práci se ukazuje slušně. Pracovala v klidu, nikdy nepotila a na ježdění je také bez problémů. V poslední době už lépe žere, volili jsme z asi pěti druhů krmení," dodává trenér.

Něco na té Reglisse je, chce se říci. A pokud zasadíme do českého kontextu nejen její irské formy, ale i pracovní výkony proti koním etablovaným ve špičce ročníku jako Maestro Quercus nebo Sapsiree, není radno nad subtilní bělkou mávnout rukou.

Klisna má ostatně stále více příznivců i ve svém dočasném azylu Lysé nad Labem. Jak se derby-zápisník dozvěděl, byla tento týden na závodišti uzavřena zvláštní sázka, zda Reglisse v neděli porazí zatím nejlepší tříletou klisnu Ley Percy. Pokud by se tak nestalo, má jeden známý turfman sníst svůj dostihový program.


Čtěte také: