19. června 2013

Počasí: Očekávejte dráhu 3,5 – 4

Česko zažívá v těchto dnech tropická vedra, která by měla vydržet až do čtvrtka, kdy budou vrcholit až na hodnotách 31 – 35 °C. V pátek dojde k razantnímu ochlazení o deset stupňů a až v noci na pátek ČHMÚ předpovídá velkou oblačnost s přeháňkami a deštěm. V neděli sice diváci derby mohou vyhlížet příjemných 22 °C s občasnými přeháňkami, ale jakou čekat dráhu? V Mostě má být ještě ve čtvrtek 31 °C a celý týden má být více méně slunečno. Za takové konstelace se rýsují jiné podmínky, než ve kterých se běžely jarní vrcholy tříletých. "Jsme s mosteckým pořadatelem domluvení, že se udělá maximum pro to, abychom se dostali na objektivní hodnoty dráhy kolem 3,5 – 4, pokud bude podobné počasí jako teď," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze ředitel TMM Petr Drahoš.


V Mostě už léta platí, že voda na zavlažování je pro tamní Hipodrom nemalou investicí a v některých minulých sezónách jsme už v horkých letních měsících zažili situaci, kdy na stav tamní dráhy nebyly jen pozitivní recenze. Tamní Oaks, které se běhá na konci července, se ale v posledních letech drželo na hodnotách kolem 4,0 a nejtvrdší byla dráha v roce 2010, kdy bylo oficiálně naměřeno 3,4.

"V době, kdy jsou teploty přes 30 stupňů, může být problém, že dráha potřebuje 8 – 12 hodin mezi kropením a dostihy. Jinak je povrch kluzký a dolní vrstva je pevnější než ta horní, což je pro koně špatné. Zároveň se při tomto počasí a vědomí, že v Mostě hodně fouká vítr, povrch velmi rychle vysušuje," dodává Petr Drahoš.

Most při posledních dostizích 1. června paradoxně bojoval s druhým extrémem, vytrvalými dešti. Po tehdejších dostizích na těžkém povrchu 6,0 je ale dráha podle informací zmocněnce pořadatele Ivana Janatky už v pořádku. 


Čtěte také: