26. května 2015

Na letnice koní pro derby není více

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Týden před Velkou červnovou cenou se na české tříleté scéně nedaly čekat žádné zvláštní posuny, ale o to zajímavější manévry probíhaly v blízkém zahraničí. Slovenskou Velkou jarní cenu v neděli vyhrál český zástupce, nicméně nepřijel z Valašska, a protože svatodušní pondělí je v německy mluvících zemích státním svátkem, běžely se také dva zajímavé dostihy v Hannoveru a Frauenfeldu. Jestliže o nich zápisník ztratí pár slov, plní tím hlavně zpravodajskou povinnost. Jakkoli stará svatodušní pranostika praví, že "Svatý Duch přinese pytel much", zájemci o České derby nejsou mouchy a po pondělku si s největší pravděpodobností můžeme z letošního ročníku škrtnout koně z Německa a Švýcarska.

Ze tří Němců zbyl na přihláškách jako poslední Hot Beat (Dylan Thomas) z tréninku Petera Schiergena, který do chuchelské modré stuhy v minulosti hlásil celou řadu koní, ale vždy se ukázali buď výrazně lepší a směřovali výše, nebo jejich třída na České derby naopak nestačila. Trenér z kolínské centrály Asterblüte dosud na rozdíl od Andrease Wöhlera nebo Christiana von der Reckeho nenašel toho správného kandidáta uprostřed výkonnostního spektra, jehož by mu stálo za to do Prahy poslat. A mnohé nasvědčuje tomu, že ani tentokrát se mu to nepodaří. Vlastní odchovanec hřebčína Ammerland Hot Beat totiž v pondělí potvrdil, že zřejmě bude lepší než si Schiergen v zimě myslel.

Derby Trial (L, 2200 m) v Hannoveru, jedna z tradičních zastávek na cestě k německému derby, letos přilákal jen pět koní, kromě Hot Beata však mezi nimi byli diskutovaní vítězové z jarních měsíců Isidor (Adlerflug) a Shimrano (Monsun). V roli desetinového favorita odskakoval prvně zmíněný reprezentant hřebčína Schlenderhan s Filipem Minaříkem, ale po matném výkonu se musel spokojit s předposledním místem. Dostih si sám sobě na míru připravil Adrie de Vries v sedle sázkové druhé šance Shimrana. Když po startu viděl, že se v pomalém tempu nikomu nechce vodit, přešel na špici a udal nijak přepálené tempo, které vystupňoval při vbíhání do cílové roviny a pohodlně odešel od soupeřů. Hot Beat se dlouho držel na druhé pozici a "zelenou" cvalovou akcí potvrzoval dřívější výrok žokeje Andrasche Starkeho o své nevyzrálosti. Starke hnědáka do poslední chvíle držel a v cílové rovině se pokusi zaútočit na vítěze. U vnější bariéry ale neměl příliš prostoru a nakonec skončil na třetím místě tři délky za Shimranem.

Čistě podle papírové formy si Hot Beat tímto výsledkem řekl o účast v německém derby, zvláště když trenér Schiergen letos mezi tříletými hřebci nemá k dispozici žádné větší hvězdy. Otázkou nicméně zůstává, zda stáj v této fázi hřebcova vývoje nevyhodnotí specifický a těžký dostih v Hamburku jako příliš velké sousto. Pokud by z jakýchkoli důvodů považovala Prahu za lepší, neb šetrnější alternativu, přepočet handicapu by měl hnědákovi bohatě stačit na jisté místo ve startovní listině.

Výrazně méně spokojen než Schiergen musel být v pondělí švýcarský trenér Philipp Schärer, jehož Forever Lord (Lord Of England) uzavřel šestičlenný doběh 35. Frühjahrspreis der Dreijährigen (2000 m) ve Frauenfeldu. Na vítězného Clouds At Night s žokejem Václavem Janáčkem ztrácel polobratr německé klasické vítězky Feodory plných osmnáct délek. Jeho nejlepším výsledkem tak po čtyřech startech zůstává čtvrté místo z konce dubna v Avenches a v centrále Landihof působící Schärer bude svému svěřenci bezesporu hledat další starty doma.

Do bratislavské Veľkej jarnej ceny (1700 m) šel jako favorit domácí vítěz trialu Donatelli (Distant Music), ale s napětím byl očekáván i druhý středoevropský start dvojice Henrytheaeroplane (Henrythenavigator) a Kifaaya (Intikhab). Právě Henrytheaeroplane se ocitl v prvním oblouku na špici a po vlažném úvodu se podílel na zrychlení, které na protilehlé rovině roztrhalo pole. Kromě domácí Moulinet mu na špici sekundoval Valmont Ohne (Look Honey), zatímco Kifaaya se už před polovinou dostihu začal propadat. Zástupce stáje Monte Negro při vbíhání do oblouku zcela ztratil pozici, odpadl na poslední místo a dostal od Jána Havlíka první ránu bičíkem. V cílové rovině se sice na vnější straně dráhy pokusil přijít s finišem, ale Havlík brzy poznal, že se k žádnému z pěti koní před sebou nepřiblíží a položil ruce.

Speed Machine - foto: Václav Volf, fotovolf.com.
Podobně zásadně se z podstatného dění vytratil Valmont Ohne, který ještě 400 metrů před cílem stíhal Henrytheaeroplane z druhé pozice. Před distancí se ale prakticky zastavil a jeho jezdec Martin Laube sledoval souboj nejlepších s odstupem dvanácti délek. Z trojice koní hlášených do Českého derby se nejdéle držel ve hře Henrytheaeroplane. Na distanci hájil těsné vedení a zeslábl sto metrů před cílem, kdy se přes něj dostala trojice soupeřů. Nejvíce sil měl Tomášem Lukáškem výborně odježděný Speed Machine (Naaqoos). Hřebec ze stáje Václav Slovák v posledních metrech zabojoval a udolal favorita Donatelliho, třetím místem se za pražskou Velkou jarní cenu odškodnil další svěřenec Zdena Koplíka Bukhari (Dalakhani). Henrytheaeroplane doběhl 2 1/4 délky za vítězem, Kifaaya ztrácel dokonce osm délek.

Henrytheaeroplane, Kifaaya i Valmont Ohne jsou nyní přihlášeni do Starohájskeho kritéria. První letošní start na distanci 2000 metrů pro ně zároveň bude poslední šancí na vylepšení handicapové známky před derby.