15. června 2014

Pracuje, jí a spí. Dostihový rošťák útočí na derby-hattrick

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Když loni majitel Jiří Posád pár okamžiků po vítězství Mistera Aviationa v Českém derby prohlásil, že se jeho stáj Monte Negro napřesrok pokusí o čistý hattrick, mohlo to působit jako pouhý projev euforie po úspěšné obhajobě ve vrcholu sezóny. Uplynulo však dvanáct měsíců a Posád skutečně vlastní spolufavorita modré stuhy. Cheeky Chappie (High Chaparral) může završit působivou sérii, která se kromě státního hřebčína Napajedla ještě žádné stáji v tuzemské historii nepodařila. Místo rekordmana Františka Holčáka ji ale bude dirigovat jeho nástupce – syn Radek. "Jestli cítím tlak? Ze všech stran, někdy už si připadám, jako kdybych byl ve stodvacetimetrové hloubce pod vodou. Ale není to nezdravé, spíš je to takový ten přirozený tlak, když člověk cítí zodpovědnost. Účast v derby jsem si už dvakrát zkusil, ale tentokrát mám opravdu koně té nejvyšší třídy, který může pomýšlet na nejvyšší stupně…" říká Radek Holčák, který v sobotu splnil první část Posádova "zadání". S talentovaným skokanem Brog Deas získal pardubický Zlatý pohár a teď už se může plně soustředit na derby.

Podnikatel v oboru montáží Jiří Posád z Valašského Meziříčí prokázal za necelé čtyři roky působení v dostihovém sportu dva důležité atributy. Zaprvé se mu při výběru koní nevyhýbá tolik potřebné štěstí, ale hlavně – umí tomuto štěstí vyjít naproti výraznou ochotou investovat. To demonstroval už při koupi své první hvězdy Kadynyho, za něhož neváhal na dražbě zaplatit 160 000 eur a po dlouhých peripetiích se nakonec mohl radovat z vytouženého úspěchu v derby. To ovšem zůstalo jediným hřebcovým vítězstvím v barvách nového majitele. V následujících dvou sezónách ho trápily tak výrazné zdravotní problémy, že nakonec musel tuto sobotu předčasně ukončit dostihovou kariéru.

Loni Posád sice neinvestoval do svého kandidáta derby tak enormní částku, ale zase koupil Františku Holčákovi hned dva adepty, a s oběma nakonec slavil klasické vítězství. Podle původních prognóz lepší Always On Sunday se za nepovedenou modrou stuhu odškodnil triumfem v St. Legeru a zatím dál běhá rovinové dostihy. Mister Aviation se zapsal do historie derby jako první vítězný valach, stejně jako Kadyny však i on po svém životním výkonu sbíral jen umístění a mezitím už má za sebou dva překážkové starty. Nabízí se tedy závěr, že stáj Monte Negro pokaždé sáhla správným směrem a cíl vyhrát derby s přehledem splnila, žádný z dosavadní dvojice jejích vítězů se však z různých důvodů nestal skutečnou hvězdou rovinové scény.

Ale neukvapujme se. Třetí rozběh stáje Monte Negro totiž může být vůbec nejzajímavější. Nasvědčují tomu už nemalé peripetie, které příchodu Cheeky Chappieho předcházely. 

Prodáme, neprodáme...


Hledání vhodného kandidáta na "derby-hattrick" totiž probíhalo usilovněji než kdykoli předtím. Záběr sahal od Francie až po Anglii a Irsko, a do hledání byli zapojeni hned čtyři různí agenti. "Měli jsme s majitelem pevně danou vizi, jak ten kůň má vypadat a co má splňovat. Nabídky chodily neustále, každý týden pět až deset koní, my jsme to všechno selektovali a ve výsledku odmítali. Protože tímhle už jsme si taky prošli, že přišlo v nabídce několik koní, a ve snaze posílit stáj se rychle něco koupilo. Obvykle to pak stálo za kočku, takže ta selekce tentokrát probíhala nekompromisně a majitel šel tvrdě za svým cílem. Odmítli jsme snad pětatřicet koní," vzpomíná Radek Holčák na události z loňského října a listopadu.

Dlouho se zdálo, že vysněný kůň není k nalezení a ve Velkých Karlovicích narůstala frustrace. Pak ale přišel tip na dva koně z Irska. "Vypadali oba dobře, ale u toho prvního se mi zdálo, že nedisponuje tak vytrvaleckým původem jako Cheekie Chappie. Rozhodli jsme se a odjížděli jsme spokojení, že máme, co jsme hledali," pokračuje Holčák.

Syn dvojnásobného derby-vítěze High Chaparrala a ve dvou letech jednou umístěné klisny Cheeky Weeky po Cadeaux Genereux prošel dražbou jako odstávče i roček. Více zapůsobil na říjnové dražbě ročků Tattersalls, kde byl nabízen v "druhé knize". Odchovanec agenta Dermota Fordeho a předloni zesnulého majitele hřebčína Skara Stud Petera Gibbonse byl vydražen za 65 000 guineas. Matka zatím dala šest vítězů, nejlepším z nich byl železný Tent (Distant Music), trojnásobný vítěz v Irsku a USA, jehož vrcholem kariéry bylo druhé místo v americkém listed Pasadena Stakes. Další sourozenci se prosazovali v různých zemích: Maiden Miss (Xaar) vyhrála tři dostihy v Dánsku, Golden Shaheen (Invincible Spirit) má stejnou bilanci v Irsku a Spojených arabských emirátech, a San Victory (Victory Note) dvakrát triumfoval v Itálii. K širší rodině Cheeky Weeky jinak patří dvojice známých plemeníků, vytrvalec Fruits Of Love a špičkový sprinter Mujadil.

Čtěte také:

Cheeky Chappie prožil první krůčky v tréninku Davida Wachmana, zetě Johna Magniera a muže, který se před dvanácti lety dostal do ostrovního bulváru, když na jeho svatbu přiletěli Sir Alex Ferguson, Elton John či John Travolta. Dostihový tisk jej nicméně považuje za možnou trenérskou budoucnost Coolmoru, s nímž už nyní čile spolupracuje. Po začátcích s překážkovými koňmi se ve své centrále Longfield postupně přeorientoval na roviny a mezitím sedlal klasickou vítězku Again a řadu dalších grupových koní. Cheeky Chappieho loni chystal pro tříčlenný syndikát zastřešený Susan Royovou, v jejíchž chrpových barvách v minulosti zářili gr.1 vítěz Dutch Art či vítěz ostrovního St. Legeru Sixties Icon.

Svůj dostihový křest absolvoval Cheeky Chappie 27. září v dostihu nezvítězivších na 1600 metrů v Dundalku. Na písku se od začátku držel druhý blízko vedoucího koně, Wayne Lordan v jeho sedle však musel už na začátku oblouku začít energicky jezdit. Hřebec se ale kupodivu nepropadal a udržel se vpředu. Navzdory svému nezralému projevu dokázal jako jediný vzdorovat coolmorskému vítězi Red Rocks Point (Fastnet Rock) pod Josephem O‘Brienem, a nakonec finišoval druhý o pouhý krk. "Těžko odhadovat, jak kvalitní byla tahle sestava, ale je naděje, že první dva koně by mohli mít budoucnost, neboť se jedná o nováčky z velkých stájí," hodnotil doběh Racing Post. "Cheeky Chappie byl poměrně brzo ježděn, ale dobře reagoval na pobídky a seběhl rovinu v celkem profesionálním stylu."

Prognózy britských kolegů se tak úplně nepotvrdily. Red Rocks Point v Dundalku běžel poprvé a zatím naposled, a ani mezi poraženými se nikdo výrazněji neukázal. Z nic neříkající sestavy vyčnívá jen Third Dimension (Dubawi) s ratingem 95. Cheeky Chappie si však ve Wachmanově stáji získal renomé slibného koně, což o dva měsíce později pocítili i zájemci z Velkých Karlovic.

"Po prvotní dohodě se koupě začala komplikovat. V syndikátu byli tři lidé, pan Posád si plácl s jedním z nich, a pak zase, že ne. Majiteli se to podařilo vyjednat, už poslal zálohu, měly se vyřizovat papíry a kůň se měl vydat na cestu, načež se syndikát rozhodl z prodeje zase vycouvat…" vzpomíná Holčák. "Dokonce nabízeli vrácení zálohy s velmi lukrativní kompenzací, za kterou by možná byl ještě jeden velmi kvalitní kůň. Majitel si ale stál tvrdě za svým, koně prostě chtěl, a nakonec to dopadlo. Cheeky Chappie k nám přijel koncem listopadu, přesně na majitelovy narozeniny."

"Piánko" se Zuzanou Vokálkovou


Jiří Posád dodržel své slovo z loňského Mostu a v rámci pozvolného "předávání štafety" ve Velkých Karlovicích svěřil novou akvizici Radku Holčákovi. Ten hřebci naplánoval středoevropský debut na konec dubna do bratislavské Ceny trojročných žrebcov na 1700 metrů. Snahu zbytečně na Cheeky Chappieho netlačit zosobňovala vedle delší distance i volba stájové jezdkyně Zuzany Vokálkové. Té hřebec po startu sice mírně "tahal", ale nakonec se usadil na čtvrté, páté pozici, nepříliš daleko od vodícího Kilworda. Tempo slovenské klasické předzkoušky na hluboké dráze nebylo nijak rychlé, a tak se Cheeky Chappie už na protilehlé rovině dostal bez většího úsilí na úroveň špice. Vokálková sice v oblouku rozdala délky, ale do cílové roviny už točila první.

Posledních 300 metrů hřebec seběhl prakticky neohrožován a navzdory "zelené" akci a bočení pod bičíkem uhájil lehké vítězství o 3 1/2 délky. S odstupem času se ukázal být cenným skalp druhého Kilworda, zbytek soupeřů však na klasické scéně nehrál výraznější roli. "Dost jsem čelil připomínkám, že v těch prvních startech podceňuji jezdeckou otázku, ale já si za tou volbou stojím. Zuzka koně důvěrně znala a přesně věděla, co potřebuje. Provedla ho tím vstupem do sezóny úžasně. Když se pozorně podíváte na záznam, zjistíte, že ran bičíkem dostal minimum a ty navíc byly jen takové dámské," ohlíží se Holčák za debutem.

Cheeky Chappie vítězí v Ceně trojročných žrebcov. Foto: Václav Volf, fotovolf.com.

Na přelomu dubna a května ve Velkých Karlovicích intenzivně řešili, zda jít dál bratislavskou cestou, anebo přehodit výhybku do Prahy už ve Velké jarní ceně. "Já jsem se té Chuchli trochu bránil, protože jsem věděl, že ve Velké jarní ceně poběží velmi rychlí koně, mílaři a sprinteři, takže jsem se obával rychlé poctivé míle, kde se vytrvalec bude trochu trápit. Víc se mi zamlouvala bratislavská verze, která se běží na 1700 metrů. Nakonec rozhodly termíny. V Praze to pěkně navazovalo po třech týdnech, kdežto po Bratislavě už by stál až do derby. Kůň je stále trochu zelený, potřebuje mít dostihy v nohou, tak jsme nakonec zvolili tuto cestu," vysvětluje Holčák s tím, že byl před Velkou jarní cenou hodně nervózní.

Předpoklad velmi rychlého dostihu se potvrdil, ale Zuzana Vokálková dobře odhadla situaci, a stáhla Cheeky Chappieho na chvost pole. Tempo nasazené Prince Orpenem bylo rychlé už po startu, ještě se však stupňovalo v lahovickém oblouku a na začátku cílové roviny, kde lídra začal nahánět New Attack. U mezníku 400 metrů už mnozí soupeři naplno jezdili, ale Vokálková v klidu čekala a až po chvilce svého hřebce pobídla. Provlékla se mezerou mezi Buonarrotim a uvadajícím Irtsis Firem, než ale získala pozici k rozbalení závěru, už jí na vnější straně dráhy utíkal drtivě finišující vítěz Simply Ozzy.

Cheeky Chappie za distancí předvedl táhlou koncovku a spolu se Simply Ozzym byli nejvíce zrychlujícími koňmi. V cíli ztrácel z druhého místa 1 1/4 délky. "Bylo to zkraje přepálené a Zuzka to poznala. Věděla, že sedí na vytrvalci, tak ho nikam nehnala a přišla koncem. Bylo to, jak to mělo být," konstatoval Radek Holčák.

Na scénu přichází Chaloupka


Hřebec však ani tentokrát nenarazil na větší počet derby-koní, vedle Buonarrotiho a Jambula porazil jen New Attacka a Love Me. Se zbytkem širší špičky ročníku změřil síly až ve Velké červnové ceně, kde se do jeho sedla poprvé vyhoupl Jiří Chaloupka. Ten dostal instrukci hřebce výrazněji "nezmáčknout" a dopřát mu pohodový přípravný dostih. To do puntíku splnil, když velkou část dostihu strávil daleko za špicí a teprve za distancí přišel s důrazným finišem. Stačilo to na třetí místo 2 délky a krátkou hlavu za vítězným Tannhaeuserem.

"Měl jsem z něj strašně dobrý pocit, ale jsem rád, že jsem si na něj mohl sednout už teď ,nanečisto‘. Jemu chvíli – nějakých 200, 300 metrů – trvá, než se naplno rozejde, a to mu dnes přesně chybělo k vítězství. Asi jsem měl nastoupit o něco dřív, ale zase to měl snadné a nenásilné. Neměli jsme žádnou kolizi, naopak ideální průběh, tak to má v přípravném dostihu být. Na 2400 metrů by vyhrál už dnes, cítil jsem, jak v závěru oproti ostatním nabíráme rychlost,“ líčil Jiří Chaloupka, který pro stáj Monte Negro vyhrál derby už před dvěma lety s Kadynym.

Profily derbystů:

Ve valašském realizačním týmu vládly po doběhu smíšené pocity. Na jedné straně spokojenost s lehkostí, s níž Cheeky Chappie prošel posledním trialem před derby, na druhé straně přece jen mírné zklamání z porážky. 

"Možná byl v průběhu až moc pasivní, ale nic se neděje. I Jirka si potřebuje koně osahat a zjistit si, co kůň umí a neumí. Trochu zbytečně se flákal vzadu, neměl prostor a musel to dohánět. On je velký a mohutný, potřebuje cválat. Není to Kadyny, který se mohl dlouho flákat vzadu. Na druhou stranu jsou to plusové body. To, co tady našetřil, může prodat v derby," konstatoval Radek Holčák.

Ve svém "obýváku" chce mít klid


Příprava čtvrtého derby-koně stáje Monte Negro proběhla výrazně klidněji než u tří předchozích. Nabízí se tedy otázka, zda Cheeky Chappie může své předchůdce časem překonat. "Lepší než Mister Aviation nebo Always On Sunday je určitě, ale Kadynyho myslím nepřevyšuje. Toho totiž celou dobu trápily zdravotní problémy. Když je neměl, bylo to skutečné dělo, bohužel se ale nemohl naplno projevit…" přemítá Holčák nad osudem předloňského vítěze derby, který po sobotním zadržení ve čtyřkové cross country v Pardubicích ukončil kariéru a bude směřován do jezdeckého sportu.

"Cheeky Chappie je typově úplně jiný kůň," myslí si Jiří Chaloupka. "Je tam cítit velká síla, ale necítím v něm takové zrychlení. Potřebuje se chvíli rozbíhat. Je to opravdu vytrvalec a určitě zajímavý kůň i pro St. Leger. Působí dojmem pohodového koně, tady nehrozí, že by mě třeba vezl. Jsem moc rád, že jsem se s ním mohl seznámit už ve Velké červnové."

Chtít vyhrát derby třikrát za sebou je určitě poněkud "drzý" kousek, ale v případě Cheeky Chappieho nemusí působit nepřípadně. A nejen proto, že jméno jeho současné hvězdy v doslovném překladu znamená rošťák nebo drzý chlapík. "To jméno je mimochodem přiléhavé, opravdu to rošťák je. V boxu kouše, štípe a nerad někoho pouští do svého obýváku. Tam chodí jen Zuzka, která ho jezdí a ošetřuje každý den, a když musím, tak ještě já. Mám kolotoč pro šest koní a musí tam být úplně sám, kohokoli jiného by sežral," směje se Holčák.

"Jakmile se ale nasedlá a vyjde ven, je flegmatický a pohodový, dobře snáší práci. Vyloženě čeká, co se po něm bude chtít, a ta psychická vyrovnanost je jeho velká výhoda. Shrnul bych to tak, že dělá jen tři věci – pracuje, jí a spí. Ideální prototyp dostihového koně."


Čisté hattricky v Českém derby

1973 – 1976 Hřebčín Napajedla majitel
1973 – 1976 Jaroslav Mašek trenér
1979 – 1982 Hřebčín Napajedla majitel
1989 – 1991 Vlastimil Smolík jezdec