22. dubna 2018

Benefice zelených koní: Sagar ukázal potenciál, ale Pegas věří v "draka"

Foto: Andrea Zavadilová
Bývaly doby, a není tomu tak dávno, kdy ještě v úterý po dostizích byla docela vzácnost najít na internetu fotky z dění uplynulého víkendu. Úplné sci-fi znamenalo pustit si záznam odběhnutého dostihu ještě ve stejný den, a nedostatkovým zbožím byly i jakékoli podrobnosti nad rámec technických výsledků. To všechno je minulost. V roce 2018 lze sledovat průběh dostihů živě na internetu z pohodlí domova, svůj záznam nebo fotky pořizuje prakticky každý druhý návštěvník vlastnící mobilní telefon. Vše se zrychlilo, informační komfort je větší. Dokážeme se ale z dostihů více radovat, máme z nich větší potěšení, umíme množství podnětů přetavit v nezapomenutelné zážitky? To už záleží na každém z nás. Jsou to ale právě zážitky, kvůli nimž se vyplatí zaklapnout počítač a vyrazit na závodiště osobně. Kongeniálně to v neděli vystihla jedna z vodiček v chuchelském malém paddocku, která v rámci sprchování svého svěřence letmo opláchla i pár diváků za bariérou. "Ale tak aspoň taky máte nějaký zážitek! Dostali jste něco navíc," zazubila se na fotící teenagery za plotem. Dost možná kápla na reklamní slogan s potenciálem.

Foto: Andrea Zavadilová
Jsou dostihy, kde lze tajný tip vymyslet jen velmi těžko, a letošní Velká cena Vodafone & českých lídrů (29. Memoriál profesora Václava Michala) patřila mezi ně. V šestičlenném poli nemohl být favoritem nikdo jiný než Sagar (Excelebration) a loňský šampión dvouletých hřebců "svítil" už v paddocku. Na dráze pak vedle nesporné třídy předvedl místy i poněkud syrový projev, svědčící o tom, že hřebcův pravý čas teprve přijde. Ale v neděli to stačilo. Dokonce to stačilo přímo komfortně. Petr Foret si od startu pohlídal pozici na špici, udržoval rovnoměrné tempo, a byť příznivcům desetinového favorita mohlo krátce zatrnout 400 metrů před cílem, kdy se soupeři opticky přibližovali, Sagar prostornou cvalovou akcí odrazil všechny útoky a jeho vítězství nebylo ani na okamžik v reálném ohrožení. Těsně před cílem, kdy Foret přestal jezdit a hnědáka pochválil, měl k dobru bezmála tři délky. Jaromír Šafář v sedle sázkové druhé šance Black Barda (Big Bad Bob) si sice celou dobu Sagara hlídal z blízké druhé pozice, ale loni na distancích 1600 a 1800 metrů vítězný hřebec stáje DAR se z rychlého tempa nedokázal v cílové rovině tak úplně rozběhnout, a nakonec musel být rád za druhé místo před dotírajícím napajedelským odchovancem Quinterem (Stormy Jail). Čtvrtý Alfazive (Evasive) už ztrácel dalších šest délek.

Ještě po říjnovém vítězství v Ceně zimního favorita se Sagarův trenér Dalibor Török nezříkal potenciální přihlášky do Českého derby s argumentem, že zimní favorit na ni má morální právo i v případě mílařských indicií a vše další se pak uvidí na jaře. Nakonec se ale tým Pegasu rozhodl jinak a Sagar směřuje pouze do Velké jarní ceny. "Tohle není kůň dokola. Nemá smysl ho natahovat kvůli derby, to by stejně nedopadlo. Pro derby počítám s Dragonem," řekl v neděli majitel Jiří Trávníček. Zmiňovaný tmavý hnědák, kterého pro Trávníčkův hřebčín Haras de Beaufay připravuje francouzský trenér Yannic Fouin, v sobotu při letošním debutu doběhl pod Alexisem Badelem šestý v dostihu nezvítězivších na 2000 metrů ve Fontainebleau. "Neběžel ani dobře, ani špatně. Byli tam koně od Fabreho, Heada a dalších, to jsou těžké dostihy," hodnotil Trávníček. A Sagar? Ten po svém třetím vítězství ze čtyř startů vyhlíží Velkou jarní cenu. "Jsem rád, že to dnes nebylo na krev. Stále tam jsou rezervy, a to je dobře. On se jinak moc nepředře ani v práci, je to kůň, který si nejradši v klidu kentruje..." uzavřel majitel.

Foto: Andrea Zavadilová

Přestože centrála Darhorse a její majitel Rostislav Kopecký odešli z klasického trialu poraženi, nějaká zvláštní deprese v Krabčicích nejspíš nevypukla. Jednak čtyřletá Benidiction (Zabedee) po dalším představení "z chvostu pole na špici" ukořistila Memoriál Jaroslava Maška, jednak krabčický plemeník Mikhail Glinka postavil v Bratislavě svou první jedničkovou vítězku. Z hlediska historie nakonec vůbec není podstatné, že se jí nestala dcera listed vítězky Corcovady v Kopeckého vlastních barvách Cunami, nýbrž odchovankyně Josefa Vymazala Slivka. Trenér Radim Bodlák hnědku nasedlal Jiřímu Chaloupkovi, který je našimi slovenskými sousedy dlouhá léta podezírán, že "Starý Háj prostě neumí". Pro satisfakci si dojel právě na outsiderce 11:1 Slivce, s níž si v solidním tempu hlídal čtvrtou pozici blízko vodící Maďarky Fire For Goga (Vale Of York) a za distancí přišel s rozhodujícím útokem. Šampiónka Maková Panenka (Stormy Jail) skončila pátá.

O bělouši Darkolva (Dark Angel) se v zimě trenér František Holčák vyjádřil tak pochvalně, že hledači klasických talentů nutně museli zpozornět. Další indicii dostali v neděli po půl páté odpoledne, kdy první kůň majitele Jiřího Odcházela ve velkokarlovickém tréninku vítězně vstoupil do sezóny v Ceně trojročných žrebcov. Závěr 1700 metrů dlouhého klasického trialu připomínal jedno dlouhé hledání stopy, kromě Zdenka Šmidy s Darkolvou neměl potřebný prostor k útoku ani Chaloupka na Mon Cheri (Makfi), který po kolizi s Maďarem Botaniste na začátku cílové roviny letěl jako tenisový míček k bariéře. Šmidovi se v rozhodující chvíli otevřelo místo, a těsně před cílem minul vítěze Gerschova memoriálu King Hearta (Nathaniel). Třetí místo stihl dotahující Mon Cheri před Finiosem (Midships) a Orpheem (Stormy Jail). První, druhý, třetí a pátý hřebec v cíli mají přihlášku do Českého derby. Různé fáze nedělního dostihu zatím dávají jen matnou nápovědu, jak bude vypadat rozložení sil na delší distanci a bez incidentů.

Foto: Andrea Zavadilová
Trenér Arslangirej Šavujev jen málokdy sleduje výkony svých koní z tribuny u cíle. Mnohem častěji postává kolem schodů do sázkové haly nebo u hlediště daleko před cílovým mezníkem. Číst z jeho tváře během dostihu je téměř nemožné. Když se startovní pole závěrečného dostihu chuchelské neděle pro tříleté nezvítězivší na 1800 metrů brzy po startu roztrhalo, v Krabčicích působící trenér nervózně popošel. Jeho Cape Freedom (Cape Cross) sice cválal na blízkém čtvrtém místě, ale bylo evidentní, že tempo nasazené vedoucím Barabashem (Intense Focus) má grády. Jaromírem Šafářem vedený Cape Freedom nikam nespěchal a začal si lepšit pozici až s vbíháním do cílové roviny. Za distancí se táhlým závěrem Barabashovi přiblížil a nakonec ho jistě o 1 1/4 délky udolal. Na soustředěné Šavujevově tváři se ukázal úsměv. Za 38 000 eur vydražený Cape Freedom loni uzavřel doběh Ceny zimního favorita, nyní se na čtvrtý pokus vyčlenil z řad nezvítězivších a stále má přihlášku do derby. Za stájí Russian Racing Syndicate stojí tři ruští majitelé a chovatelé, mezi nimi i Valentin Buchtojarov. "Vůbec to dnes nebylo špatné. Je ještě strašně zelený, potřebuje čas. Může z něj být dobrý kůň, ale musíme si počkat. Některým koním může dostih uškodit, jiným naopak prospívá, tak doufám, že tenhle patří mezi ty druhé," smál se Šavujev po doběhu.

Lze mít v solidně obsazeném dostihu na chuchelské "osmnáctce" náskok 100 metrů? Pětiletý Vossolie (Next Desert) s Jiřinou Andrésovou dokázali, že samozřejmě lze – a nejen to, dá se takto i pohodlně zvítězit. Když se krátce po startu III. kategorie vlastní odchovanec dr. Václava Bruny ujal vedení, začala sedmička soupeřů za ním vydatně brzdit. Andrésová se tak dostala o více než dvacet délek dopředu. Podařilo se jí však udržet rovnoměrné tempo. Při vbíhání do cílové roviny měla k dobru 100 metrů a trpělivě čekala, kdy se zbytek pole probudí. Intenzivněji jezdit začala až ve chvílích, kdy už za ní probíhala mohutná stíhací jízda, a třebaže její náskok se smrskával jako zmrzlina na slunci, v cíli měl syn klasické vítězky Vltavy stále k dobru 3/4 délky. Andrésová zase jednou prokázala výborný odhad tempa a znovu potvrdila, že patří do nejužší ženské špičky.

Ani druhá letošní cesta ryzáka Orsona (Egerton) do Velké Chuchle nedopadla platným startem. Do derby přihlášený svěřenec Lenky Horákové opět nevstoupil do startovacích boxů a před příští účastí v dostihu musí být přezkoušen. Nebyl to zdaleka jediný nedělní incident u boxů, hned několik dostihů mělo velmi zdlouhavý prolog před startovní konstrukcí.

Foto: Andrea Zavadilová
O velké překvapení se v Krefeldu postaral Filip Minařík, když v sedle druhého největšího outsidera v poli Kronprinze (Lord Of England) jistě ovládl grupu 3 Dr. Busch-Memorial. Tradiční klasický trial na 1700 metrů tak skončil výsledkem, který zřejmě tak úplně nečekali ani vítězův libyjský majitel Abdulmagyd Alyousfi a trenér Peter Schiergen. Kronprinz totiž není přihlášen do německého derby ani žádného jiného grupového dostihu. Dosud se s ním počítalo hlavně pro populární dražební dostihy BBAG.