16. dubna 2018

Jak gratulovat po Deylově memoriálu. Rapet skoro jako Ester Ledecká

Foto: Andrea Zavadilová
Pomalu, ale jistě se dává dostihová sezóna do pohybu. Zatímco v zahraničí měl uplynulý víkend nezpochybnitelné vrcholy v podobě 25. vítězství fenomenální australské klisny Winx za sebou a irský doběh raz-čtyři ve Velké národní vedený Tiger Rollem v ikonických barvách šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho, na domácí půdě začíná napětí před klasickými dostihy. David Liška se pohodlně usadil v čele jezdeckého šampionátu. O slovo se hlásí nové koňské hvězdy, dvě osvědčené naopak skončily. Řada dostihů svými divočejšími průběhy připomíná aprílové počasí. A závodiště Velká Chuchle pod novým majitelem dál hledá svou budoucí tvář.

První týdny české sezóny se zatím téměř všechno točí kolem Davida Lišky. Zatímco minulý víkend sedmnáctiletý žákovský jezdec získal pětici vítězství, tentokrát přidal chuchelský hattrick. Z intenzity ohlasů i potlesku publika se zdá, že diváci mají nového oblíbence a tuzemský turf zase další rodící se osobnost se zajímavým příběhem. Kdy Liška přijde o úlevu, se zdá být otázkou velmi dohledné doby. Stejně tak se ale musí mladý talent pomalu připravit i na odvrácenou stránku vítězství. Už nyní patří k nejvytíženějším jezdcům – v neděli jezdil pětkrát – a s přibývajícími šancemi budou růst i očekávání a související tlak. Že v dostihovém sportu nebývá vše zalito jen sluncem, se Liška ostatně přesvědčil při pátečním hostování v Lyonu-Parilly. Při druhém francouzském vystoupení se svým srdcovým koněm Nagano Goldem (Sixties Icon) se musel vyrovnat hned s několika krizovými momenty.

Hattrick Davida Lišky, foto: Andrea Zavadilová

2400 metrů dlouhé "déčko" Prix du Printemps v hutné formě ukázalo prakticky vše, co se při startu ve Francii může nepovést. Malé šestičlenné pole vyrazilo na trať ve velmi pomalém tempu, což se klasickému vítězi z tréninku Václava Luky samozřejmě hrubě nelíbilo, a Liška s ním u bariéry za hradbou koní dlouhé vteřiny zápolil, než se hřebec jakž takž usadil. V prostřední pasáži, kdy se zdálo, že má Nagano Gold konečně klid, přišla vteřina hrůzy. Nagano Gold u bariéry klopýtl, na okamžik "ztratil nohy" a zcela vypadl z rytmu. David Liška v té chvíli těžko mohl vědět, co přesně se stalo a zda hřebec neutrpěl zranění. "Ten incident nás bohužel stál hodně sil," posteskl si jezdec později. Liškovi se hnědáka znovu podařilo usadit mezi koňmi, daní za to ale bylo, že při vbíhání do cílové roviny byl Nagano Gold uzavřen za hradbou koní a chvíli trvalo, než se mu otevřel prostor. V okamžiku, kdy se tak stalo, už hlavní soupeři získali rozhodující dvě délky k dobru a mohutně dotahující český zástupce finišoval čtvrtý necelou délku (přesněji řečeno půl délky, krk a nos) za vítězným Pachadargentem (Kendargent), ostříleným handicapovým harcovníkem, majícím na kontě listed umístění a aktuální handicap 40. Další start Nagano Golda by se měl již odehrát na scéně blacktype. Bošovický tým dá podle posledních informací zřejmě přednost francouzské cestě před německou.

Foto: Andrea Zavadilová
Tandem David Liška a Václav Luka slavil vítězství i v nedělním Memoriálu Rudolfa Deyla. Ryzka Rapet (Camacho) měla původně běžet páteční "prodejku" na 1300 metrů v Chantilly, ale trenér Luka ji kvůli přetlaku na přihláškách nakonec dohlásil do tradiční přípravy na Jarní cenu klisen. Na rychlé dráze se postarala o tempo Rabbit Bated (Bated Breath), za kterou se poskládaly Carmella (Campanologist), Rapet a Lareona (Areion), zatímco šampiónka Love Connection (Amico Fritz) po dobré startovní reakci zacouvala na poslední pozici. Jiří Chaloupka v sedle nejvíce zatížené klisny v poli dlouho čekal a zaútočil až za distancí, ve velmi vyrovnaném doběhu už ale nemohl ztracené délky zcela smazat. Naopak blízko špici cválající Rapet se táhlým zrychlením dostávala do stále lepších obrátek a v cíli uhájila délkový náskok před srdnatě bojující Rabbit Bated, které navzdory aktivnímu průběhu ještě zdaleka nedocházely síly, a Love Connection. Čtvrtá Carmella a pátá Lareona byly do poslední chvíle ve hře a jejich týmy se tak mohou těšit na nárůst distance v Jarní ceně klisen.

Foto: Andrea Zavadilová
Jestliže Ester Ledecká získala olympijské zlato v super-G na lyžích zděděných po Mikaele Shiffrinové, Rapet se stala jedničkovou vítězkou ve zděděných barvách. Zelený dres s fialovými rukávy býval jednou z kombinací majitele Martina Bláhy a vítězila pod ní například sprinterka Wanillca, později ji převzal spřátelený syndikát. Nyní tyto barvy přinesly štěstí majiteli Radku Žlůvovi, který se živí jako malíř pokojů. Za 3000 eur vydražená Rapet je jeho prvním koněm a v neděli mu přinesla vůbec první majitelské vítězství. Mrštná ryzka pojmenovaná podle majitelovy firmy naznačovala slušné možnosti už jako dvouletá, když doběhla čtvrtá v Gerschově memoriálu a pátá v Ceně zimní královny. Po plánovaném startu v Jarní ceně klisen se s největší pravděpodobností vrátí na krátké tratě. Její pravý bratr Inciting Incident byl doma na 1200 metrech, jako sprinterka se profilovala také polosestra Dusty Storm (Kyllachy).

"Blahopřeji, že jste nevyhráli Deylův memoriál!" může znít jako poněkud extravagantní gratulace. Ale jestli je někdo jejím správným adresátem, tak je to majitel Jiří Trávníček. Z posledních deseti ročníků Memoriálu Rudolfa Deyla jich stáj Pegas vyhrála plných pět, ale žádná z těchto klisen prvenství posléze nedokázala zopakovat i v Jarní ceně klisen, což je z dvojice zmíněných vrcholů právě ten, který chtějí získat úplně všichni. Z tohoto pohledu se dá očekávat, že tým ze Zhoře u Jihlavy po nedělním čtvrtém místě Carmelly asi nijak zvlášť netruchlil. Zvláště když dceru příliš brzy uhynuvšího plemeníka Campanologista a dvojnásobné klasické vítězky Catoffle provází pověst potenciální vytrvalkyně, a Petr Foret ji v závěru nedělního trialu nezmáčknul více než bylo potřeba. Hnědka, která typově a vizuálně nezapře svou matku, navíc vypadala velmi dobře v paddocku a dá se očekávat, že po letošním debutu se bude dál zlepšovat. Pegas má v tréninku ještě její o rok mladší polosestru Colombinu (Planteur). Samotnou Catoffle Jiří Trávníček už nevlastní, loni ji prodal chovateli Miroslavu Ševčíkovi. Její potomstvo bylo pro Pegas spíše zklamáním. Nejlepší byli druhý z Gerschova memoriálu Cabernet (Platini), později solidní skokan, a vítězka Deylova memoriálu Cassie (Alexandros), která posbírala dvě tabulová umístění v klasických dostizích. Concord (Dashing Blade) ani Cesmina (Gentlewave) se nevymanili z provozní úrovně.

Foto: Andrea Zavadilová
Po všech stránkách strhujícím dostihem byla Velká dubnová cena. Během několika vteřin se propracoval na špici těžko jezditelný Duke Of Darhorse (Duke Of Marmalade) a rázem zmizel svým soupeřům v dáli. A protože se na druhé pozici usadil další tempař Aldzarb (Duke Of Marmalade) a za ním v Česku debutující Chancellor (Stormy River), bylo v poli hned několik aktérů, kteří na rychlé vstupní tempo přistoupili. Už na konci protilehlé roviny se osmičlenná sestava roztrhala do zhruba patnácti délek a při vbíhání do lahovického oblouku připomínala spíše rozvolněný husí pochod než sevřené pole jedničkového dostihu na střední trati. Právě v oblouku si oba lídři stihli odpočinout, a tak v cílové rovině nezeslábli. Aldzarb si pod Martinem Laubem doběhl pro pohodlné vítězství o 1 3/4 délky, na druhé místo před Duke Of Darhorse se dobrou koncovkou vklínil loňský klasický vítěz Sir Sun (Power). Tamarind Cove (Galileo) jako lepší ze dvou zástupců Statku Blata Český Ráj doběhl čtvrtý, někdejší vítěz slovenského derby Timekeeper (Galileo) naopak uzavřel výsledkovou listinu. "Rozjeli to hodně rychle, ale takové dostihy Aldzarbovi sedí," řekl po doběhu spokojený trenér Arslangirej Šavujev. "Ve svém věku už nemá tolik chuti jako dřív, je s ním třeba pracovat opatrně. Podle mého názoru by se dokázal uplatnit na překážkách. Je to hodně silový kůň, nebylo by od věci to zkusit." K tomu ale hned tak nedojde, neboť stále platí zmražení českých aktiv čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, a tak Aldzarb a spol. nadále nesmějí změnit majitele.

Tosen Puissance - Corleone, foto: Andrea Zavadilová

V neděli se ukázalo v akci hned několik koní přihlášených do derby. V solidním světle se ukázal polobratr Hessoesse a blízký příbuzný v chovu působícího Bathyrhona Be Master (Masterstroke). Větší část čtyřkového dostihu na derby-distanci absolvoval "zeleně" působící hnědák blízko špice na druhé, třetí pozici, a třebaže se v cílové rovině Davidu Liškovi dlouho kroutil a bočil, dokázal se při třetím startu kariéry vyčlenit z řad nezvítězivších. Dlouho vodící Azdar (Authorized), který loni podle svého trenéra Arslangireje Šavujeva neprojevoval žádnou chuť závodit, finišoval třetí. Šavujevova největší klasická naděje Motorsport (Motivator) se představila o hodinu dříve ve III. kategorii na 2210 metrů, ztroskotala však na pomalém tempu. Sedm jezdců si před prvním obloukem dávalo tak dlouho přednost, až to ze startovního čísla jedna vyneslo na špici Soňu Bodlákovou na outsiderce 25:1 Tosen Puissance (High Chaparral). Ta zrychlila jen symbolicky, a při pohledu na blízko cválajícího Motorsporta bojujícího se svým jezdcem se zdálo, že jde o účinnou stájovou taktiku trenéra Pavla Tůmy, který měl v dostihu ještě favorita Corleoneho (Camelot) ze stáje Dr. Charvát. Jenže ať se sledovaní tříletí v cílové rovině snažili, jak chtěli, přes Tosen Puissance se nedostali. Intenzivní finiš v podání Davida Lišky na Corleonem za distancí ostře kontrastoval s klidně sedící Soňou Bodlákovou, ale blíže než na délku krku se favorit ke své tréninkové kolegyni nedostal. Třetí Motorsport ztrácel čtyři délky. "Takhle falešný dostih nemohl vytrvalci vyhovovat,“ komentoval dostih Šavujev. "Proč tedy nepřešel Motorsport na špici? Nechtěl jsem to. Potřebuji, aby chodil v koních a nechci, aby si zvykal na aktivní průběh zepředu."

"Big Mac Index“ je oblíbená kratochvíle ekonomů srovnávající cenové hladiny v různých zemích podle sum poptávaných za velkou obloženou housku. Zápisník pro chuchelské účely zavádí "cola index". Půllitrová láhev Coca Coly stojí na závodišti 50 korun, v pražských obchodech ji pořídíte v rozmezí 25 až 33 korun. Nová restaurace v tribuně se stále rozkoukává. Zatímco 8. dubna obsluha "vyháněla" hosty hned po skončení dostihů, druhou neděli bylo možné chvíli posedět i po dostizích. Akorát nebylo co jíst. "Máme už jen jednu porci tataráku," vítal nás vrchní nedlouho po 8. dostihu. Určitý prostor pro zlepšení by tedy ještě byl. Netřeba zdůrazňovat, že evropským trendem je udržet na závodištích co nejvíce diváků i po skončení dostihů za slunečných i vlahých podvečerů. Právě proto na dostihy v zahraničí často navazují různé koncerty a další doprovodné akce.

Foto: Václav Volf

Úřadující vítězka Slovenského derby Zoriana (Jukebox Jury) vstoupila do sezóny vítězně. Čtyřletá bělka z PD Senica dostala ve Veľkej aprílovej ceně (1800 m) ideální průběh ze druhé pozice za tempařem Ideal Apporachem (Bushranger) a v cílové rovině se v sedle se Štefanem Budovičem pohodlně oddělila od soupeřů. Druhé místo za svěřenkyní Zuzany Kubovičové získala rovněž koncovkou Mooreen (Calming Influence), šestiletý Ideal Approach skončil při letošním debutu čtvrtý.

Dva špičkoví koně ukončili v posledních dnech své kariéry. Posledním veřejným vystoupením klasické vítězky Partyday (Footstepsinthesand) byl podle očekávání březnový den otevřených dveří centrály Luka Racing. Dvě vítězství své kariéry včetně Jarní ceny klisen ryzka získala ještě jako svěřenkyně rodiny Vocáskových, po přesunu k Václavu Lukovi posbírala tři těsná druhá místa v německém listed, ale také stříbro ve Velké ceně Prahy nebo třetí místo při Evropském poháru žokejů. Na dráze se naposled ukázala loni v srpnu ve francouzském Clairefontaine. Vzhledem k blacktype umístěním o Partyday projevil zájem britský chovatel, připuštěna však bude ve Francii. Na dráze už neuvidíme ani brilantního skokana Fafintadenienta (Sakhee). Narostlý hnědák přešel v roce 2014 z italského tréninku k Josefu Váňovi a v barvách stáje Statek Chyše-Váňa dokázal osmkrát zvítězit. Mezi jeho úspěchy se nacházejí nejen domácí vrcholy jako Stříbrná trofej nebo Velká národní o pohár Josefa Váni, ale zejména Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1) a také jeden triumf v pařížském Auteuil. Ještě loni dokázal obsadit druhé místo v listed v Compiegne, předloni byl čtvrtý v Gran Premio Merano. Poslední dvě sezóny jeho kariéru výrazně ovlivnily zdravotní problémy. Další pokus o comeback se již neuskuteční. Svůj důchod bude jedenáctiletý valach trávit na Benešovsku v péči své vodičky Nely Rymešové.

Fafintadenient v novém domově, foto: Nela R.