17. června 2018

Lokotrans: Dva jsou lepší než jeden. Ale který z nich je rychlejší?

Mon Cheri a Luboš Urbánek, foto: Václav Volf
Deset let znají tuzemské dostihy pojem Lokotrans a nositelé růžových barev fungují jako stále výkonnější armáda. Klasická vítězství Brittany, Mystic Swinga a Sira Suna, Gran Premio Merano v podání Al Bustana, zápis Ribelina ve Velké pardubické, ale i vlastní centrála Újezd u Boskovic, sponzoring Evropského poháru žokejů a pokračující importy ze zahraničí dávají tušit, že ctižádost majitele Karla Jalového s lety nijak nepolevuje. Jedna meta ale zatím stále odolává. Nejlepším Jalového výsledkem v Českém derby zůstává druhé místo Avereho z roku 2011. Od té doby už zkusil všechno možné. O úspěch se pokoušel s koňmi čtyř různých trenérů, s dvouletým šampiónem, klasickými vítězi, coolmorskou nadějí i francouzskými importy na poslední chvíli, ale žádná z těchto cest zatím nevedla ke kýženému cíli. Letos posílá Lokotrans do derby hned dva koně, kteří snad ani nemůžou být odlišnější. Zatímco na sklonku podzimu dovezený Mon Cheri (Makfi) nastoupí v pozici nejvýše hodnoceného domácího koně v handicapu, dosud nezvítězivší Oriental Glory (Soldier Hollow) musel dva týdny před derby znovu vyběhnout, aby se vůbec dostal na startovní listinu. A přece: zkusíte-li se trenéra Luboše Urbánka zeptat, kdo z oné dvojice je stájovou jedničkou, obdržíte místo odpovědi spíše tajnosnubný úsměv. Čeká nás mimořádně otevřené derby a v Lokotransu vědí, že nic nemusí být tak, jak se na první pohled zdá…


Bylo to pro mnohé překvapení, když se Oriental Glory objevil na startu Červnového poháru. Dostih, přes který před 24 lety proklouzl do derby pozdější vítěz Progression nebo v němž kdysi ladil formu Age Of Jape, býval "derby trialem last minute", po zkrácení z 2400 na 1800 metrů však tuto pozici ztratil. Jenže Lokotransu nezbývalo nic jiného než tuto poněkud muzeální cestu oprášit. Vyhlídky Oriental Gloryho dostat se do derby totiž po nepodařené Velké červnové ceně spadly do sféry čisté teorie. Jiří Palík hřebce v cílové rovině trpělivě nechal přijít k soupeřům, dal mu čtyři pobídky bičíkem a od distance jezdil jen rukama. Druhé místo o půl délky za vítězkou Coffolou tmavého hnědáka definitivně poslalo do derby, když v handicapu poskočil na 73,5 kg. "Kdyby to bylo delší, tak to bylo doma. Nakonec si poradil i přes pomalý úvod," krčil rameny Palík ve vážnici.

Oriental Glory: Hlavně netlačit na pilu


Doběh Červnového poháru, foto: Andrea Zavadilová
Na celé anabázi kolem Červnového poháru bylo nejzajímavějším momentem, že k ní Lokotrans vůbec sáhl, když v té době měl už jednoho jistého účastníka derby. Svědčí to mezi řádky o tom, že si mocná stáj s dosud přehlíženým tmavým hnědákem věří víc, než je ochotná veřejně připustit. Před dvěma lety Oriental Gloryho v Jalového oblíbeném Baden Badenu vydražila za 32 000 eur právě s výhledem na tento dostih. Únorový odchovanec hřebčína Auenquelle je polobratrem vítězky australského listed Oriental Lady (Doyen) a vítěze slovenského St. Legeru a druhého z Českého derby 2015 Oriental Sky (Tiger Hill). Jeho bába Oriental Flower byla šampiónkou německých dvouletých klisen a v chovu dala mimo jiné gr.2 vítěze Oriental Tigera (Tiger Hill) a na stejné úrovni umístěného Oriental Liona (Seattle Dancer), který později skončil v Česku na překážkách.

Oriental Glory loni debutoval v Ceně Masise, ale zjevně ještě neměl bližší představu o tom, co se po něm chce a Vendula Korečková ho nechala v poklidu doběhnout do cíle, shodou okolností šest délek za stejně seznamovaným Saulem. Při svém dalším startu v zářijové Chuchli se hřebec prezentoval už výrazně lepším projevem a 300 metrů před cílem přišel s krásnou koncovkou, kterou začal ohrožovat suverénně vedoucího Sagara. Ten sice dokázal ještě zrychlit, ale Oriental Glory finišoval dobře druhý tři délky za pozdějším klasickým vítězem a před několika dalšími členy pozdější ročníkové špičky jako Forrest Gump, Cape Freedom či Top One.

Stáj si v té době nepochybně myslela, že disponuje slušnou zbraní pro Cenu zimního favorita, ale Oriental Glory v největším dostihu dvouletých naznačený progres nepotvrdil. Sagar mu tentokrát nadělil 9 délek. Při bližším pohledu však bylo jasné, že tmavému hnědákovi v ten den nehrálo do karet prakticky nic. V rychle rozběhnutém dostihu ztrácel na Sagara už v oblouku tolik délek, že to v mostecké cílové rovině jen těžko mohl dohnat. Než se stihl rozběhnout a uplatnit svůj táhlý závěr, byli tři nejlepší soupeři příliš daleko.

Trenér Luboš Urbánek brzy poznal, že Oriental Glory bude potřebovat čas a v dalších měsících na něj nijak zvlášť netlačil. "Po zimě jsme začali opatrně a po lehoučku, už kvůli jeho psychice jsem nechtěl tlačit na pilu. Pracoval na půl plynu a šel pomalu nahoru. Možná, že kdybychom byli důraznější, ušetřili bychom si nervy s Červnovým pohárem, ale to už nezměníme," konstatuje Urbánek s odstupem času.

Foto: Andrea Zavadilová
Jako vstup do sezóny hřebci vybral "Jarní cenu" v Karlových Varech, mezi trenéry klasických nadějí stále populárnějších 2000 metrů v rámci dne šlechticů na konci dubna. Díky číslu jedna měl Oriental Glory od začátku dobrou pozici u bariéry, ale po prvních stovkách metrů přestal stíhat tempo koní cválajících na špici a do cílové roviny točil podobně jako v Ceně zimního favorita se znatelnou ztrátou na nejlepší. Když se mu v polovině cílové roviny otevřel prostor k útoku, ochotně zrychlil a v cíli byl čtvrtý zhruba šest délek za vítězkou Blessed Kiss.

Po solidním debutu ale přišla katastrofa, a to v ten nejméně vhodný okamžik ve Velké červnové ceně. Mladý britský jezdec Daniel Muscutt hřebce razantně "vystrkal" ze startovacích boxů, usadil ho na třetím místě a více méně akceptoval velmi rychlé tempo. Významnou část 2200 metrů dlouhé tratě absolvoval osamoceně několik délek za vodícím Irish Hitem a před zbytkem pole, neměl prakticky žádnou možnost pošetřit síly a už na začátku cílové roviny byl poraženým koněm. Výsledné osmé místo neodpovídalo očekáváním týmu ani potenciálu koně. "Z jízdy toho kluka jsme byli dost rozčarovaní, abych to řekl slušně. Nechápu to, nevím, co si o tom myslet," hledal slova Urbánek.

Mon Cheri: Tip za 60 000 eur


V době, kdy Oriental Glory ještě sváděl boj o potřebný handicap, doma v poklidu ladil formu jeho stájový kolega Mon Cheri (Makfi), kterého pro Lokotrans v listopadu vydražil Tomáš Janda za 60 000 eur v Deauville. "Dostali jsme na něj tip. Majitel se na tu dražbu chtěl jet podívat s tím, že jednou zkusí i něco jiného než Baden Baden. Tohohle koníka jsme si prohlédli a líbil se nám," vysvětluje Urbánek.

Květnový syn vítěze 2000 Guineas Makfiho a jednou na překážkách umístěné Skysweeper z rodiny klasického vítěze Mark Of Esteema měl v té době za sebou poměrně spletitou historii. Kariéru začal u trenéra Carlose Lernera v barvách stáje Ecurie Haras Du Cadran. Už při svém vítězném debutu v dostihu nezvítězivších ve Vichy naznačil, že s ním nebude snadné pořízení. Po startu měl poměrně hektický projev a žokej Ronan Thomas ho dlouho důsledně schovával za soupeře, než v polovině cílové roviny zavelel k útoku a vyhrál o 3/4 délky. Následovala účast v class 2 na přímé dráze v Maisons-Laffitte, kde se ale Christophu Soumillonovi v pomalém úvodu nepodařilo Mon Cheriho dobře usadit za koňmi, kolem poloviny tratě inkasoval kontakt se soupeřem a v závěru nestačil na zrychlení ostatních.

Mon Cheri a Christophe Soumillon
O dva týdny později nastupoval hřebec na 2000 metrů v Compiegne s beránky a ukázal jistý progres, když doběhl čtvrtý necelých osm délek za vítězem a porazil mimo jiné Motorsporta z tréninku Arslangireje Šavujeva. Svou dvouletou kariéru pak zakončil 9. listopadu na 1700 metrů v Pornichetu, přímořské dráze na západním cípu Francie. Trenér Lerner hřebci nasadil stínidla a angažoval znovu Christophe Soumillona. Mon Cheri šel tentokrát ze čtvrté pozice a v malém poli nakonec finišoval třetí. Sečteno a podtrženo to znamenalo francouzský handicap 36,5 a rozhodnutí nabídnout hnědáka na dražbě.

S cenou 60 000 eur se Mon Cheri zařadil k nejdražším klasickým importům před letošní sezónou. "Ceny koní v tréninku jsou poslední léta extrém. Když solidní kůň vyhraje dostih nezvítězivších ve Francii, Irsku nebo Anglii, nejsou vzácností ceny od 100 000 eur výš. Mon Cheri měl slušné handicapové hodnocení a oproti některým jiným koním poměrně málo startů ve dvou letech," říká k tomu Tomáš Janda.

Radu z Francie zatím neposlechli


Když čeští kupci Mon Cheriho v Deauville nakládali, potkali se s hřebcovým dosavadním trenérem Lernerem. "Říkal, ať ho co nejdřív vykastrujeme, protože je to bastard, který nechce utíkat. Jako valach prý určitě bude o dvě třídy lepší," vzpomíná Urbánek.

Mon Cheri (vpravo) v Ceně trojročných žrebcov, foto: Václav Volf

Podle této rady se ovšem nový majitel nemohl zařídit, pokud chtěl pomýšlet na derby. Tým z Újezdu u Boskovic vyhodnotil alespoň zbylé indicie z hřebcovy francouzské kariéry a vyhnul se s ním 1400 metrů dlouhému Memoriálu profesora Václava Michala. Sezónu zahájil raději na 1700 metrů v bratislavské Ceně trojročných žrebcov. Tam žokej Jiří Chaloupka hned po startu čelil podobné situaci, jako před ním Christophe Soumillon – Mon Cheri se okamžitě začal prát se svým jezdcem. Chaloupkovi se ho nakonec i díky přepálenému tempu podařilo usadit na chvostu pole, ale postupně přestal držet s ostatními krok a do posledního oblouku točil asi 7 délek za špicí. Ještě před vytočením do cílové roviny si znatelně zlepšil pozici, jenže 300 metrů před cílem ho drsně sestřelil bočící soupeř. To sice znamenalo konec nadějí na vítězství, ale Mon Cheri pod Chaloupkovýma rukama zachytil na cílové čáře aspoň do té doby třetího Finiose.

Mon Cheri strká hlavu do doběhu VJC, foto: A. Zavadilová
Také v první polovině klasické Velké jarní ceny hřebec ignoroval rychlé tempo a cválal vzadu. Do správných obrátek se dostal až za polovinou cílové roviny, na distanci už byl pátý a dál získával metry. V závěru už skoro letěl a každým cvalovým skokem se začal přibližovat vedoucí dvojici Sagar – Forrest Gump, ale cíl pro něj přišel příliš brzy. Z třetího místa zaostal za Sagarem jen o půl délky a krátkou hlavu. "Možná si ve Velké jarní ceně nechal soupeře moc utéct, ale ve Francii se to jezdí zase jinak. Pouštěl jsem si jeho loňské dostihy, které byly jednak pomalejší, ale jezdec ho měl stále na otěži a šel na pozici," říká Urbánek.

Pozici potížisty, která ho předcházela z francouzského působiště, prý Mon Cheri zatím tak úplně nedostál. I když… "V práci je bezproblémový, ale je fakt, že je hodně hřebčí. Je to takový frajer, každou chvíli si zařehtá, což bylo vidět i v paddocku před Velkou jarní cenou. Po prvním startu na jaře se probral. Že nemá v nohou delší dostih, se nebojím. Už jako dvouletý běžel ve Francii na 2000 metrů a věřím, že tu vytrvalost má v sobě…" dodává trenér.

Po rušném jaru jde tedy Lokotrans do derby s dvěma hřebci. Jeden od Velké jarní ceny nestartoval, pro druhého bude derby třetím startem během jednoho měsíce. Jakkoli jsou ale Mon Cheri a Oriental Glory rozdílní koně, jedno mají společné. Za poslední rok dali svým stájím zabrat a jejich dosavadní kariéry byly všechno jiné než poklidné. Už v neděli k nim mohou připsat úplně novou pointu.