25. září 2018

Jak přilétá dostihový sen. Příběhy a zápisky z Evropského poháru žokejů

Troizilet a jeho tým, foto: Václav Volf
Dostihový mítink, jaký v Česku snad ještě nebyl. Žokejové patnácti různých národností, nejbohatší rovinový dostih střední Evropy a tři grupoví vítězové včetně hvězdného Gordona Lorda Byrona. Čtvrtý ročník Evropského poháru žokejů byl v mnoha ohledech dnem superlativů. A také oslavou dostihového sportu s velkou atmosférou. V horečných dnech předcházejících sobotě se jakoby kolektivně pozapomnělo na slavnou nejistotu turfu, aby se následně v plné parádě opět vynořila. Už jen proto se vyplatí na události posledních dnů a hodin podívat podrobněji. A tak zápisník shrnuje letošní Evropský pohár žokejů a nahlíží za jeho kulisy slovem i obrazem.


SOBOTA 15.9. - 12:00 

Vítěz předloňského ročníku Bauyržan Murzabajev potvrzuje jako poslední z šestnácti žokejů účast. Ještě před 24 hodinami se jeho přítomnost v Praze jevila jako velmi nepravděpodobná. Trenér Andreas Wöhler totiž svému jezdci nařídil, že musí příští sobotu jezdit v Kolíně nad Rýnem a dokonce ho napsal na tamní startovní listinu. Co přesně kazašský talent svému šéfovi mezi pátečním večerem a sobotním polednem řekl, zůstává nejasné. Jisté jsou pouze dvě věci - Murzabajev v centrále Ravensberg nadále pracuje a jeho zamýšlené kolínské "rito" je škrtnuto. Murzabajevovi tak nic nebrání v návratu do Prahy a samotný Wöhler se ve stáji napůl žertem nechává slyšet, že nechápe, proč jeho stájový jezdec trvá na výletu do Chuchle, když EJC Leram Million jasně vyhraje Shining Emerald s Eduardem Pedrozou.


NEDĚLE 16.9. - 18:00 

V zákulisí EJC panuje jistota, že Praha poprvé v historii uvidí souboj tří různých grupových vítězů. Týmy Gordona Lorda Byrona (Byron) i jeho německých soupeřů Julia (Exceed And Excel) a Shining Emeralda (Clodovil) posílají už mnoho hodin před uzávěrkou startovní listiny všechny potřebné náležitosti Jockey Clubu. Největší komplikace se týkají hlavní koňské hvězdy Gordona Lorda Byrona, který má být prvním koněm v historii dopraveným na pražské dostihy letecky. Peníze nejsou téma, valachův indický spolumajitel dr. Cyrus S. Poonawalla o start na Evropském poháru žokejů stojí tak výrazně, že od začátku počítá s vyššími cestovními náklady než činí dotace pro vítěze EJC Leram Million.

Problém nastává zhruba týden před dostihem, kdy vypoví smlouvu domluvená letecká společnost. Na poslední chvíli se daří domluvit nouzovou variantu, bývalý vojenský letoun z Ukrajiny speciálně upravený na přepravu zvířat. Již tak vysoké náklady skokově vzrostou na 95 000 eur, ale dr. Poonawalla, majitel největšího globálně výrobce dětských vakcín a 170. nejbohatší člověk světa podle letošního žebříčku magazínu Forbes, nad tím velkoryse mává rukou. Muži rozšiřujícímu své podnikatelské aktivity v Česku jde především o publicitu. 


PONDĚLÍ 17.9. - 12:00

Dohlásit či nedohlásit? Tak zní klíčová otázka den před uzávěrkou startovních listin. Evropský pohár žokejů láká na tři grupové vítěze a šestnáct žokejů z rekordních patnácti zemí, ale hned v několika dostizích programu se rýsují početně slabá pole. Čestnou výjimkou jsou plné boxy ve vrcholu dne EJC Leram Million. Pořadatelé tráví víkend a pondělí u telefonu a snaží se sehnat co nejvíce koní do otevřených rámcových dostihů. Nakonec se jim daří získat tři dohlášené.

Odlišná situace panuje u tří jedničkových vrcholů o 600 tisíc korun. Do EJC Lokotrans Middle se dohlašuje pouze sedmiletý Doinyo (Halling) v majetku berlínského trenéra Christiana Zschacheho, v aktuální sezóně třikrát druhý v německých jedničkových handicapech. Celá řada stájí si je vědoma, že ve Velké ceně českého turfu - EJC Long leží doslova peníze na ulici, ale trenér Andreas Suborics nakonec posílá druhého z předloňské Velké ceny Slovenska Sweet Thomase do německého St. Legeru, kde lehce vítězí. Dohlášku do nejdelšího jedničkového dostihu dne dlouho zvažuje i Václav Luka s Nagano Goldem, jenže ten byl ze stejného dostihu už v létě škrtnut a dostihový řád v takovém případě dohlášku neumožňuje.


ÚTERÝ 18.9. - 12:00

Definitivně padá jedno z velkých lákadel rámcového programu. 65letý Josef Váňa se kvůli stupňujícím problémům s kyčelním kloubem nemůže zúčastnit dostihu trenérů, v němž se měl pokusit o své první jezdecké vítězství na rovině. "Bolí to jako prase. Dokud mi ten kloub nevymění, nezvládnu nic," kabonil se Váňa už předešlou neděli. Muž, který ve své nejlepší formě může kdykoli kandidovat na neoficiální světový rekord v počtu zkonzumovaných brufenů na jedno posezení, se definitivně svěřuje do péče lékařů a vytyčuje si mnohem skromnější cíl: objevit se v sobotu v Chuchli aspoň jako divák a trenér Father Frosta (Rip Van Winkle).

"Vy jste nevyhráli, já zase nemůžu chodit!" foto: Václav Volf

STŘEDA 19.9.

11:30 

K první dramatické zápletce týdne dochází při středeční tiskové konferenci v salonku pražského hotelu Clarion Old Town. Společně s jednou z nejlepších českých moderátorek Barborou Černoškovou losujeme startovní čísla a jezdecké obsazení rámcového programu. Před půl dvanáctou dopoledne přichází na řadu vrchol programu EJC Leram Million. Čísla se losují v pořadí podle handicapu, a tak začínáme s trojicí zahraničních favoritů. Sál je plný novinářů a snímá nás také kamera přenášející akci živě na internetu. Sahám do průhledného osudí mezi šestnáct míčků, vydatně je zamíchám - a vytahuji Gordonu Lordu Byronovi číslo 15. V místnosti to zašumí. Následuje německý Julio, jemuž Bára losuje šestnáctku a ruch narůstá. Neuvěřitelnou shodu okolností završuje číslo 14 pro Shining Emeralda, což znamená, že trojice hostů bude v sobotu odskakovat ze tří vnějších boxů.

Losování nemohlo být transparentnější, přesto se na internetu a sociálních sítích okamžitě dává do pohybu divoká směs konspiračních teorií. V duchu hesel "náhoda neexistuje" a "nic není tak, jak to vypadá" se dočítám ty nejbizarnější zkazky, podle jejichž logiky by zaváněl manipulací snad každý úspěch outsidera v jakémkoli sportu či milionové výhry ve sportce. Zatímco při loňské tiskové konferenci, kterou jsem rovněž moderoval, nám bylo vytýkáno, že jsme míčky po vysypání ze zapečetěných sáčků míchali málo, nyní jsme virtuálními debatéry nařknuti, že jsme míchali až podezřele intenzivně. Nejabsurdnější vyslechnutá teorie hovoří o tom, že míčky s nejvyššími startovními čísly byly předem nahřáté v mikrovlnce nebo naopak přimrzlé z mrazáku, abychom je hmatem neomylně našli. Reaguji na to jediným možným způsobem: odhlašuji se z největší facebookové skupiny o dostizích, kde se podobné nesmysly bez jakéhokoli omezení šíří. Satisfakci představují texty všech přítomných novinářů, které potvrzují regulérnost a transparentnost losování.

12:30

Foto: Václav Volf
Zveřejnění jezdeckého obsazení odhaluje, že největší "rvačka" byla o Bauyržana Murzabajeva. Václav Luka ml. ho angažoval hned na tři své koně - Wirelesse (Kentucky Dynamite), Rousse (Lope de Vega) a Pardon My French (Kodiac). V hlavním dostihu ale bošovického kouče předběhl Mario Hofer, který si Murzabajeva zajišťuje pro německého Julia. Rodina Holčákových opět dává několik šancí Per-Andersi Grabergovi, v plné permanenci jsou Tomáš Lukášek, Václav Janáček či Jaroslav Línek. Na první pohled solidní rita mají i dubajský šampión Tadhg O’Shea, který pojede Gordona Lorda Byrona, a britský světoběžník Brett Doyle.

Aby mohlo být každému jezdci započítáno po čtyřech výkonech, v menších rámcových dostizích dostávají přednost žokejové, kteří obdrželi méně angažmá ve čtveřici vrcholů sobotního programu. Překvapivě mezi ně patří i vítěz Prix du Jockey Club s Almanzorem Jean-Bernard Eyquem, který sice v "Millionu" dostává Troizileta (Wootton Bassett), ale v dalších třech jedničkových vrcholech chybí, neboť tuzemští trenéři stájového jezdce J.C. Rougeta vesměs neuvedli mezi svými prvními šesti nebo sedmi volbami.


PÁTEK 21.9.
cca 13:30 

Julio v Praze.
Někdejší šampión německých sprinterů Shining Emerald se u chuchelských dolních stájí osvěžuje vodou. Sedmiletý bělouš z tréninku Andrease Wöhlera absolvoval všechny dosavadní starty za stáj dubajského podnikatele Jabera Abdullaha, přítele a důvěrníka šejka Mohammeda, v jehož barvách běhali mimo jiné Youmzain, Germany a celá řada dalších mezinárodních hvězd. Proto veškerou administrativu spojenou s veteránovou přihláškou do EJC Million Leram zařizovala kancelář Godolphinu. Pár dní před cestou do Prahy je ovšem Shining Emerald prodán Werneru Krügerovi a jeho stáji Unia Racing. Důvod je nasnadě - vítěz Goldene Peitsche (Gr.2) se pomalu blíží k závěru kariéry. Protože se valach ve Wöhlerově stáji těší značné oblibě a mezitím zastává roli jakéhosi maskota, našlo se řešení, aby v renomované centrále v německé Güterslohu mohl zůstat. 

"Je to trochu zvláštní chlapík a pár lidí ze stáje si myslí, že trpí Aspergerovým syndromem. Zároveň je ale strašně milý a hodný, takže by se při eventuální cestě na dražbu nepřipoutala řetězy k transportéru jen jeho ošetřovatelka Jenny Müllerová," píše Susanne Wöhlerová na stájových stránkách. Jenže - Shining Emerald celou kariéru upřednostňuje vyloženě měkkou dráhu. Poté, co si Wöhlerova příprava po pátečním příjezdu prochází odpoledne dráhu, dochází k jednoznačnému verdiktu: dráha je příliš rychlá. "Po tropickém týdnu má v noci ještě pršet a pokud se to splní, Shining Emerald poběží. V opačném případě budeme škrtat, vrátíme se domů a počkáme si na další příležitost," dodávají Wöhlerovy stránky.

Zhruba ve stejnou dobu přijíždí i transportér trenéra Maria Hofera s Juliem na palubě. Spolu s tříletým hnědákem vystupuje z auta 66letý cestovní "futrák" a ošetřovatel Peter Kovač, těšící se renomé člověka, který prakticky nepřetržitě žije v koňském přepravníku a křižuje se svými svěřenci Německo i Evropu. "Umím maďarsky, polsky, česky - vyberte si," odzbrojuje po příjezdu pražské hostitele.

15:00

Sázková kancelář Tipsport favorizuje Bauyržana Murzabajeva, jeho kurs na celkové vítězství v EJC klesá až na 1,3:1. Ve druhém sledu jsou Eyquem, O’Shea a Panov (8,5:1), Janáček (12:1) a trojice Graberg, Helfenbein a Pedroza (25:1). Jako největší outsider je vypsán Sousa Ferreira, na jehož úspěch si lze vsadit v kursu 200:1.

19:00

Po odpoledni stráveném na dálnici přijíždí na závodiště také berlínský majitel a trenér Christian Zschache se svým Doinyem. V autě má ovšem koně dva - kromě účastníka EJC Lokotrans Middle ještě strakatého shetlandského poníka, bez něhož Doinyo nedá ani ránu. Na místě se ukazuje jako menší problém najít dostatečně velký box, do něhož by se oba vešli, ale s pomocí trenéra Vladislava Fedorowicze se nakonec situaci daří vyřešit. Jednašedesátiletý Zschache, někdejší pětinásobný překážkový šampión a také vítěz derby NDR, se do Česka vrací po mnoha letech. Ještě před revolucí vyhrál několik velkých dostihů v Pardubicích a Bratislavě. Posledních devatenáct je po těžkém pádu v ranní práci upoután na vozík. Koní se ale nikdy nevzdal. V Hoppegartenu má ustájeny tři vlastní svěřence, a třebaže mu pomáhá několik jezdkyň, vše podstatné si dělá Zschache sám.

Své koně si na vozíku vodí, nakládá i kove. "Pracovat s plnokrevníky a být zároveň na vozíku je dost namáhavé, o tom není sporu. Ve stáji dělám všechno, co můžu a koně na mě berou ohled. Na můj vozík si zvykli. To, co se mi stalo, se mi mohl stejně dobře přihodit třeba na kole. Žiju pro koně a stále si myslím, že je to nádherný sport. Koně mě vždy posunuli dál, a možná to zní hloupě, ale vrátili mě zpět do života. Vytáhli mě z propasti," říká. Své svěřence trénuje odpoledne, první polovinu dne tráví v nemocnici a na rehabilitaci. Takto Zschache připravil mimo jiné dvojnásobného grupového vítěze Gereona, který vyběhal zhruba 200 tisíc eur a tím výrazně podpořil další financování malé stáje. 

Foto: Václav Volf


19:19

Foto: Václav Volf
Britský Racing Post píše pod zarážkou "Czech Republic" o cestě Gordona Lorda Byrona do Prahy. "Je v dobré formě a ve svých posledních startech běžel docela dobře," cituje valachova trenéra Toma Hogana. "Dráha by podle předpovědi měla být rychlá, což pro nás bude perfektní. Stejně jako celý výlet, který si užíváme. Spolumajtel dr. Cyrus Poonawalla má obchodní zájmy v České republice, a tak měl na tomto startu velký zájem. Jelikož stálý žokej Billy Lee musí jezdit v Ayru, Gordona Lorda Byrona pojede Tadhg O’Shea, který koně zná ze startu v Meydanu."

19:40

Nad Prahu dorazila silná bouřka. Z nebe padají provazy vody, provázené silným větrem. Předpověď naznačuje, že takto to půjde ještě pár hodin. Realizační tým Shining Emeralda si kdesi v pražském centru musí mnout ruce. V tuto chvíli je ale s tímto názorem téměř jediný. Narůstá totiž zpoždění letů většiny žokejů i Gordona Lorda Byrona, na něhož na Letišti Václava Havla čeká Pavel Fučík se štábem České televize. Plán ukázat přílet hvězdného sprintera ve večerních Brankách, bodech, vteřinách padá.

21:00

Lobby hotelu v pražských Hodkovičkách, kde mají být ubytováni všichni žokejové, zeje prázdnotou. V přízemí si právě domlouvá hlučná skupina asijských turistů, kudy se nejlépe dostat do víru pražského nočního života. Kromě Andrease Helfenbeina už je na místě trojice z Madridu, tedy Václav Janáček, Borja Fayos a Ricardo Sousa Ferreira. Když vidím ve vratech španělského šampióna a portugalského mladíka, rozhodnu se zkusit malý vtípek a sehrávám roli nadšeného fanouška, který právě poznal Fayose a Ferreiru na pražské ulici. Oba jezdci jsou naprosto šokováni, takže nezbývá, než se přiznat, že nejde o náhodné setkání. "Praha je úžasné město, naprosto úžasné," rozplývá se Fayos v hotelové restauraci. "Co se nám tady líbilo nejvíc? No přece socha svatého Václava, ta je parádní. Kdo to vlastně byl?"

21:30

Foto: Václav Volf
Pětadvacetiletý Ricardo Sousa je považován na jihu Evropy za velký talent. "Momentálně v Portugalsku žádné dostihy nemáme. Do budoucna se chystají, ale jde to pomalu. Snažím se tedy uplatnit ve Španělsku, a docela jsem spokojený. Daří se mi tam, v letošním šampionátu jsem zatím třetí," říká nad sklenicí vody. "Začínal jsem v úplně malých dostizích v Portugalsku, byly to hodně skromné začátky. Měl jsem ale štěstí, že jsem potkal jednoho z asistentů trenérů Godolphinu Andrého Valpredu, což je Portugalec. Ten mi hodně pomohl, nasměroval mě dál a hodně mi pomohl. I díky němu jsem rychle pochopil, že pokud se chci stát opravdovým žokejem, musím se podívat do světa. Tak jsem odešel na nějaký čas do Anglie. Jsem vděčný Václavu Janáčkovi, kterého počítám mezi své přátele, že mi zprostředkoval pozvání do Prahy," dodal.

22:30

Aktéři zítřejšího poháru se začínají pomalu trousit do hotelu. Kolem hotelového baru brousí mimořádně dobře naladěný Tadhg O’Shea, a postupně ho následují skupinky ze zpožděných letů. Brett Doyle přijíždí spolu s Falehem Bughenaimem, v pozdním večeru se objevují také Eduardo Pedroza s Brettem Doylem. "Jak se má Mikesh?" volá na mě Eddie Pedroza, který mého největšího koňského oblíbence před čtyřmi lety dovedl k těsnému druhému místu v berlínském listed, a nechává si vyprávět, kolik klisen u chovatele Josefa Pšurného je březích. "To byla hodně vypečená cesta. Musím se přiznat, že toho mám plné kecky," dodává, ale nálada v prázdné hotelové hale, kde v tuto chvíli jako jediný kazím výškový průměr 1,6 metru, je výborná. 

Zleva: Faleh Bughenaim, Eduardo Pedroza, Václav Janáček a Bauyržan Murzabajev.


22:55

Zatímco sestava v pražských Hodkovičkách je více méně už kompletní, na terminálu 3 v Ruzyni se na hlavní hvězdu stále napjatě čeká. Celou akci provázejí přísná bezpečnostní opatření. Veškerý doprovod čekající na letišti, přepravník Václava Luky i další auta jsou dopředu prověřeni a prohledáni. Celá skupina čeká od časného podvečera hned za bránou na přílet soukromého letu z Dublinu, zdržení ale dál narůstá. Stroj přiletěl z Ukrajiny do Dublinu se zpožděním, k dalším průtahům došlo při nakládání v Irsku, kdy údajně z bezpečnostních důvodů nebylo povoleno naložení krmiva. Rozbití původního časového plánu pak završuje bouřka nad Dublinem. Už v tuto chvíli je jasné, že přepravce bude platit pokutu ve výši 2500 eur, neboť soukromé a neobvyklé lety mají na tomto terminálu omezeno přistání do 22:00.

23:00 

Paradoxní situace: zahraničního favorita odveze z letiště na závodiště tým jeho největšího domácího soupeře Václava Luky. Výpravu vede trenérův mladší bratr Martin. "Musím říct, že i personál na letišti byl z té akce evidentně vykulený. Říkali, že se sem sice vozí zvířata, ale tohle je vysoce neobvyklé, včetně těch opatření - tedy, že let je soukromý a je u toho tolik lidí včetně televize. I pro letištní profesionály to byla zvláštní věc sledovat, že přilétá dostihový kůň soukromým letadlem, dlouho se na něj čeká a navíc sem přijíždí jen na jediný dostih. Vozí se sem různí koně do chovu a podobně, ale tohle je jiné. Vyloženě sportovec přilétá na jeden zápas a pak se vrací zpátky," říká Martin Luka.

23:10

Konečně! Letadlo s Gordonem Lordem Byronem dosedá na ruzyňskou ranvej, o více než čtyři hodiny později oproti plánu. Kromě pořadatelského týmu EJC, auta Luka Racing, manželů Markéty a Garyho Hindových a štábu České televize to živě sledují i diváci internetového streamu. Letadlo provází doprovodný automobil, který ho s blikajícím majáčkem navádí k čekající výpravě. Čeká se na pokyn od letového provozu a posádky, že koňský přepravník může přijet přímo k letadlu. Mezitím je v běhu narychlo zorganizovaný převoz chybějícího krmiva na letiště.

23:30

Zadní část letadla se otevírá, skládá se speciální rampa. Gordon Lord Byron čeká v boxu umístěném ve speciálním kontejneru. Spolu s ním přiletěli trenér Tom Hogan, ošetřovatel, fyzioterapeut, veterinářka a trenérův pomocník. "Let proběhl zcela bez problémů," říká Hogan. Jediným zádrhelem podle něj byla zima uvnitř stroje. Všichni Irové se choulí ve vatovaných kabátech, hnědák má teplou deku. Rampa je složena poměrně brzy, ale irský tým ještě řeší administrativní problém.

 
SOBOTA 22.9.

cca 1:00

Gordon Lord Byron konečně přijíždí do Chuchle. Znamená to, že byl plných dvanáct hodin na cestě, neboť ze své domovské stáje vyrážel na letiště ve 13 hodin. "Ten kůň je zlatíčko, je vidět, že je to profík. Při nakládání neměl žádné nervy. Kam ho pošleš, tam jde. V autě byl velmi hodný. Připadal mi trochu utahaný. Stát někde v cizím prostředí tolik hodin, to otráví i profíka," poznamenává Martin Luka. Na závodišti už Gordona Lorda Byrona očekává tým českých bodyguardů, kteří ho budou hlídat po celý pražský pobyt. Ještě hluboko po půlnoci péči o irského sprintera přebírají fyzioterapeuti. Čtyři lidé mu masírují záda a provádějí uvolňovací cviky. Dlouhý večer Gordona Lorda Byrona tak pokračuje… Jeho pozdější přemožitel Troizilet v té době spokojeně pospává doma v Bošovicích, do Chuchle se vydá až v deset hodin dopoledne.

5:30

Konec nočního klidu, za Gordonem Lordem Byronem přichází jeho ošetřovatel. Po ranním čištění a další rutině se vydávají na seznámení s okolím, valach si dokonce otestuje pražskou dráhu.

Foto: Václav Volf

12:00

Při poledních změnách přichází o velkou šanci Eduardo Pedroza. Václav Luka škrtá kvůli zdravotním problémům favorita Velké ceny českého turfu Ventarona (Le Havre), což znamená, že pokud Pedroza nezvítězí v hlavním dostihu se Shining Emeraldem, je prakticky bez šance na lepší umístění v celkovém pořadí. 

Foto: Václav Volf
 
13:00

Velké odpoledne začíná, čtvrtý ročník Evropského poháru žokejů zahajuje nástup žokejů. Tribuna se zaplňuje pozvolna, ale atmosféra je výborná. Všem šestnácti aktérům se bouřlivě tleská, chuchelský komentátor Jiří Zlámaný je představuje ve stručných vtipných vizitkách.

cca 13:20

Foto: Václav Volf
Na závodiště přijíždí spolumajitel Gordona Lorda Byrona dr. Cyrus S. Poonawalla. Majitel farmaceutického impéria byl před měsícem navržen Indií na Nobelovu cenu. Do Česka jezdí pravidelně, nedávno zde koupil továrnu na krevní plazmu v Jevanech a plánuje další expanzi svého byznysu. Jako celoživotní příznivec dostihů a chovu anglického plnokrevníka provozuje rodinný hřebčín Poonawalla Stud Farms založený svým otcem. Ve Velké Chuchli není poprvé. "Moc se na dnešní dostih těším. Gordon Lord Byron vyčnívá nejméně o 10 kilogramů nad polem, takže očekávám, že by měl lehce zvítězit. Ale soupeře nepodceňujeme," konstatuje zkraje odpoledne.


13:33

Martina Růžičková vždycky byla výrazná osobnost, ale na dostih trenérů si obléká zářivě oranžový dres stáje FVE - Relay JK Levín,  a tak není ani na okamžik k přehlédnutí. Jako desetinový favorit sice nastupuje vítěz hlavního chuchelského dostihu z předešlé neděle Iraklin pod Ivanem Kubem, ale motivace populární "Růži" je obrovská. Jakmile se otevřou boxy, spěchá v sedle letošního čtyřnásobného vítěze Tropical Bonda na špici a v oblouku už vede o čtyři délky. Ivan Kub na druhém místě snad doufá, že svěřenci Michala Kalčíka nebo jeho jezdkyni časem dojdou síly, ale nic takového se nestane. Růžičková kontroluje lehké vítězství a za distancí útočící Alfa Wolf s Janem Demelem se jí dokáže přiblížit jen na čtyři délky. Bronz bere Kub před Ludvíkem Harisem, Lubošem Urbánkem, Ilonou Hronovou a Ladislavem Hanouskem. Růžičková si za cílem zavýskne a není divu, vítězstvím si dělá radost v nelehkém období. Vždyť ještě před rokem sedlala vítězku EJC Middle Venillii a ve stáji na Pohoří podupával vítěz Velké pardubické Charme Look. Po odchodu Orlingu momentálně chystá hrstku koní a na své první letošní trenérské vítězství stále čeká. 

Foto: Václav Volf
 
13:55

Závodiště se zaplňuje, celkovou návštěvu během odpoledne pořadatelé odhadují na zhruba 4500 diváků.

14:00

V Gerschově memoriálu disponuje silné trio majitel Milan Kříž, trenér Václav Luka a  žokej Bauyržan Murzabajev prvním velkým favoritem. Poosmé startující a ze své francouzské mise poněkud opotřebovaný Pardon My French je jištěn tréninkovými kolegy Great Gunnarem (Aussie Rules) a Államfö (Latin Lover), ale dlouho se zdá, že žádné jištění nepotřebuje. Trojnásobný vítěz dlouho udává tempo a už se zdá, že své snažení dotáhne do vítězného konce, ale v samém závěru 1400 metrů dlouhé tratě se přes něj dostává útočící King Archie (Archipenko) pod Jaroslavem Línkem. Syn grupové vítězky Karavel a polobratr výborného Kerosina byl loni v Baden Badenu vydražen Jiřím Charvátem za 50 000 eur. Třetí solidní koncovkou finišuje další německý nákup Pacific Hill (Nathaniel) s Grabergem a zezadu jdoucí Great Gunnar stíhá pod Pedrozou čtvrté místo.

14:30

Španěl Borja Fayos potvrzuje pověst razantního jezdce a precizním pozičním výkonem i důrazným vyjetím si ohlídá jisté vítězství s favoritem Valmont Ohne (Look Honey) v trojkové míli. V sedle nejvíce zatíženého Finiose (Midships) prokazuje přesný odhad tempa mnohými podceňovaný Jean-Bernard Eyquem, který udělal pomalý dostih a závěru odráží útok třetího Dodybuda (Soviet Star) s Kypřanem Kostou Kapodistriasem.


15:03


Foto: Václav Volf
Ke zklamáním dne patří trojková EJC Cena společnosti Vesiba na 2400 metrů. Na jejím startu se schází pouhých šest koní a důvod není třeba dlouze hledat. Podobných dostihů je v zářijovém kalendáři hned několik, ten nejbližší zcela zbytečně hned o den později v Mimoni. Co mohlo být napínavou součástí souboje špičkových mezinárodních žokejů, se mění v komorní podívanou a taktizování v malém poli. Jean-Bernard Eyquem v sedle šesté z Oaks Queentery (Champs Elysees) se opět snaží udělat falešný dostih, ale v polovině cílové roviny je jasné, že tentokrát neuspěje. Desetinový favorit Sapienti (Egerton) si bez velkého vzruchu dobíhá pro čtvrté vítězství za sebou a jednapadesátiletý Andreas Helfenbein může blahořečit losu, který mu tříletého svěřence Ludvíka Harise na středeční tiskové konferenci přihrál. Sympatický výkon podává Kapodistrias na největším outsiderovi Markosovi (Durante Alighieri), který chvíli dokáže favoritovi vzdorovat a zbytku pole utíká o pět délek.

15:20

Začíná tříhodinový přímý přenos na ČT Sport. Ve studiu se opět scházíme s Bárou Černoškovou, která dnes boduje u módní policie fascinátorem z dílny známé kloboučnice Jolany Kotábové a jejího salonu Klobouky Jolana, takže jsme každou chvíli objektem zájmu četných fotografů. Kromě čtyř dostihů vysílaných živě a zbylých čtyř ze záznamu máme připravené předtočené rozhovory s Eduardem Pedrozou, Brettem Doylem nebo Falehem Bughenaimem a hlavně - nejúspěšnějšího českého žokeje v roli experta.

Když se mu kvůli distanci po srpnovém vítězství v Darley Oettingen-Rennen naskytla možnost televizního angažmá, Filip Minařík se zaradoval a celý týden před EJC se svědomitě připravoval a studoval všechny koně i jezdce. Povídáme si ve studiu nad paddockem a Filipovo nadšení je nakažlivé. Už dlouho jsem si žádný přenos tak neužil. Čtyřnásobný německý šampión zároveň stíhá mezi našimi vstupy odbíhat do vážnice i do paddocku a starat se o kolegy a německé hosty. Jen úkol nasedlat Doinya před pátým dostihem musí přehrát na někoho jiného - to už by se fakt stihnout nedalo.

15:25

Dostih poníků strčí velikostí svého startovního pole do kapsy leckterý z rámcových bodů programu, pod hlavičkou Pony Ligy nastupuje ne méně než deset dvojic. Na startu dochází k prvnímu a zároveň poslednímu pádu celého odpoledne. Favorizovaná Bella Donna, s kohoutkovou výškou 147 centimetrů nejmohutnější poník v poli, se rozbíhá pozvolna, ale nakonec lehce vítězí. Filip Minařík předává čestnou cenu třináctiletému Matyáši Lukovi a leckterý sázkař se možná nervózně drbe: Luka, Luka… Že by nenápadné varování pro zbytek odpoledne?

15:48

Foto: Václav Volf
Během EJC Lokotrans Middle zatajuje publikum dech asi tak třikrát. Poprvé ve chvíli, kdy na české půdě debutující Wireless vstupuje do paddocku. Nejlepší tuzemský mílař, který pro stáj Leram už vyhrál pařížské listed a posbíral osm dalších blacktype umístění, vypadá výborně. Podruhé diváci strnou, když se horkému favoritovi nechce do startovacích boxů. A do třetice hned po startu, neboť Wireless od prvních metrů dává najevo nechuť utíkat. Pod Murzabajevem odskakuje jako poslední, dobrých deset délek za čelnými koňmi, a o moc lépe to nevypadá ani s příchodem do cílové roviny. Murzabajev zůstává v klidu. 400 metrů před cílem do sedmiletého ryzáka několikrát energicky strčí rukama a najednou dochází k velké změně. Wireless nasazuje k raketovému zrychlení. Během pár vteřin se dostává na špici a odchází od soupeřů. Je to jen chvilička. Za distancí už favorit působí dojmem motorkáře mezi cyklisty. Soupeři dělají, co můžou, ale ve srovnání s vítězem Grand Handicap de Deauville se jejich akce jeví jako těžkopádná a pomalá. A tak je to právě Wireless, jehož prostřednictvím slaví Václav Luka své vůbec první jedničkové vítězství v historii EJC.

"Kdyby to byl normální kůň, který do toho dává všechno, ale odjezdit Wirelesse je tvrdá práce. Celý dostih jsem měl problém stíhat ostatním, ale Vašek Luka mi dlouho vysvětloval, že na něj nesmím tlačit, jinak odmítne běžet. Nakonec to klaplo, cílovou rovinu seběhl," hodnotí Murzabajev.

Na druhé místo Václav Janáček dotlačí Black Canyona (Manduro), nejlepší z růžové kavalkády Lokotransu je třetí Ideal Approach (Bushranger), následovaný Sir Sunem. Německý Doinyo v posledních stovkách metrů slábne a slábne, ale i šesté místo je ještě dotované. Zadarmo v tomto dostihu běží jen poslední George Boole (Art Connoisseur).

Foto: Václav Volf
 
16:20

Atmosféra houstne, čeká nás nejbohatší rovinový dostih sezóny, 2.6 miliony korun dotovaný EJC Leram Million. Chuchelský paddock praská ve švech. 

16:25

Foto: Václav Volf
Desetiletý Gordon Lord Byron vypadá výborně, rozhodně o dost lépe, než by vyhlížel po dvanáctihodinovém cestovním martyriu našinec. Připomínám si jeho podivuhodný příběh a kariéru. 90 startů, 16 vítězství a přes 1,8 milionu liber na vyběhaných dotacích. Tři grupy 1 včetně Sprint Cupu v Haydocku a australského George Ryder Stakes. Po dnešku 8 zemí a 27 závodišť na třech různých kontinentech. Přitom byl jako půlroční hříbě koupen tak trochu omylem za 2000 eur, jako ročka ho později nikdo nechtěl. Irský farmář Morgan Cahalan si ho vzal tak trochu z nouze a trenér Tom Hogan sice připravil celou řadu překážkářů včetně vítězů na National Hunt Festivalu v Cheltenhamu, ale na velkých rovinových mítincích světa není o moc víc doma než kdokoli z nás. Při prvním startu doběhl hnědák daleko poslední, následně si zlomil pánev a jen těsně unikl utracení. Když se pak konečně jako čtyřletý začal ukazovat, jeho tým neměl potřebné peníze na přihlášky do velkých dostihů a musel složitě hledat sponzory. Až potkal Poonawallu, který se do valachova příběhu okamžitě zamiloval. Velkou část života byl Gordon Lord Byron přehlíženým outsiderem - teď přijel do Prahy jako superman na čtyřech kopytech.

16:27

Foto: Václav Volf
Početná suita Gordona Lorda Byrona poutá před EJC Leram Million všeobecnou pozornost. Ne každý divák ale tuší, že druhým nejbohatším mužem v paddocku je nenápadný čtyřicátník v bleděmodrém svetru, jehož letadlo dosedlo na Ruzyni teprve v půl druhé odpoledne. Eckhard Sauren je nejen autorem manažerského bestselleru "Úroková past: Nové nebezpečí pro konzervativní investory" a veleúspěšným manažerem investičních fondů, ale také hlavní personou závodiště v Kolíně nad Rýnem, fotbalovým činovníkem a spolumajitelem tříletého Julia. Do Prahy přijel navzdory tomu, že se na jeho domovském závodišti právě koná mítink při Ceně Evropy. V létě zkusil Julia nabídnout na dražbě v Goodwoodu, ale po posledním příhozu na 345 000 liber si ho nadále ponechal. Hřebce vlastní společně s brankářem 1. FC Kolín Timem Hornem, stříbrným medailistou z olympijských her v Riu. Pětadvacetiletý fotbalista sleduje pražské dostihy přes internetový stream v šatně svého klubu, a tak dělá Saurenovi společnost v paddocku jen trenér Mario Hofer, který do Prahy dorazil osobně vůbec poprvé.

16:37

Šestnáct koní v dostihu na 1400 metrů je ve Velké Chuchli až až i v mnohem méně prestižních a lukrativních kláních než EJC Leram Million. Není tedy divu, že se v hlavním dostihu Evropského poháru žokejů každoročně odehrává množství strkanic. Kolorit vrcholu chuchelského podzimu navíc dotváří měkčí či během odpoledne již rozbitější dráha. Tentokrát je situace okořeněná ještě faktem, že tři nejlepší koně v poli odskakují ze tří vnějších boxů.

Tadhg O'Shea má v zásadě dvě možnosti, jak provést desetinového favorita Gordona Lorda Byrona dostihem - pospíšit si na špici a rychle se posunout blíže bariéře, anebo naopak vzít zpátky se stejným cílem. Situace, v níž se dubajský šampión nachází, není záviděníhodná, za obětního beránka totiž může být za určitých okolností v obou případech. Valachův spolumajitel Cyrus Poonawalla v paddocku preferuje spíše pomalejší start a čekání na pozici, ale irský světoběžník volí druhou možnost a od prvních okamžiků dává nepokrytě najevo, že si je stoprocentně jist převahou svého koně. Po sto metrech už číhá na druhém místě za Red Persianem (Haatef), jenže lepší stopu v této fázi prostě nezíská. Murzabajev na Juliovi zpočátku volí stejný postup, ale záhy se schovává právě za irského favorita. Třetí cizinec Shining Emerald hned po startu schytává bodyček od jednoho ze soupeřů a prakticky okamžitě ztrácí chuť na cokoli.

Situace v hroznu koní mezi čtvrtým a devátým místem je velmi nepřehledná a při točení do oblouku na sebe mezinárodní žokejové křičí podobně jako to dělávají jejich chuchelští kolegové. V jedné chvíli se pole nabírající rychlost tak zúží, že někteří jako Noble Cliffs (Canford Cliffs), Father Frost či Mr Right (Echo Of Light) se krátce dostávají do problémů. Brzy je ale krize překonána. Dashing Home (Dashing Blade), Rabbit Havana (Havana Gold) a Red Persian rozbíhají dostih, Gordon Lord Byron jim sekunduje na třetím, čtvrtém místě a po neklidném úvodu se nyní zdá, že běží na optimální pozici. Julio a Shining Emerald uzavírají pole, nejvýše hodnocený domácí kůň Troizilet je při vbíhání do cílové roviny jen o půldruhé délky před nimi.

Foto: Václav Volf
500 metrů před cílem se situace vyrovnává. Pole se roztahuje po šíři dráhy a řečeno jednou z oblíbených frází ostrovních komentátorů, "it's anybody's race". O'Shea sedí v první vlně, ale všude okolo sebe má koně a poprvé sahá k bičíku už dlouho před mezníkem 400. Gordon Lord Byron bojuje jako lev a skutečně začíná sahat po vítězství, ale po očekávané lehkosti není ani stopy. Valachův postup je pozvolný, táhlý a na distanci je už jasné, že se v poli najde někdo lepší. Po Irově levé ruce číhá Noble Cliffs pod Helfenbeinem, ale největší grády má akce zcela zvenčí finišujícího Troizileta. Sto metrů před cílem je čtyřletý tmavý hnědák ze stáje Leram, loni druhý za Ultimate Fightem, jasným vítězem. Francouz Eyquem v jeho sedle se stíhá už před cílovou podkovou postavit ve třmenech a vymrštit nad hlavu bičík.


Foto: Václav Volf


Půldruhé délky za Troiziletem vrcholí trpké chvíle favorita. Přes Gordona Lorda Byrona se dostává Noble Cliffs, drtivě zezadu útočící Julio a o nos dokonce i Borsakov (Dylan Thomas). Za irskou superhvězdou sbírají poslední dotované pozice šestý Mr Right a sedmý Father Frost. Jen o hlavu propásne dotaci Lexceed pod Katařanem Bughenaimem, klasický vítěz Sagar je devátý a vítěz Svatováclavské ceny Henrytheaeroplane (Henrythenavigator) dokonce až desátý. Kyselý Shining Emerald dokončuje bez jiskry jedenáctý, doběh uzavírá daleko za předposledním koněm vítěz prvního ročníku Dashing Home.

Foto: Václav Volf
"Měl jsem naprosto ideální dostih, byl jsem připravený dlouho čekat a pak přijít s krátkým závěrem. Je to dobrý kůň, v cílové rovině úplně letěl," rozplývá se Eyquem na adresu vítěze Grand handicapu v rámci jarního znovuotevření pařížského Longchamp. Svěřenec Václava Luky poráží tři grupové vítěze a získává milionovou dotaci shodou okolností pro sponzora dostihu Milana Kříže. 

Po doběhu zaznívá mnoho hodnocení ve smyslu, že domácí tajný tip dokonale vytěžil z lepšího startovního čísla než trojice cizinců, ale není to tak úplně pravda. Velkou část dostihu absolvoval na chvostu pole jako Julio a 600 metrů před cílem tito dva koně cválali dokonce hlava-hlava. O Murzabajevově porážce na německém vítězi grupy 3 pravděpodobně rozhodl krátký moment ze začátku cílové roviny, kdy měl vedle sebe ve vnější stopě Shining Emeralda a musel se na chvíli zařadit právě za Troizileta. Když pozdější vítěz 400 metrů před cílem nasazuje ke svému zdrcujícímu speedu, ztrácí na něj Julio dvě délky a tuto ztrátu už nemůže smazat. Přichází pak s neméně pohlednou závěrečnou akcí, ale na předběhnutí Troizileta je již pozdě.

16:45

Zatímco trenér Václav Luka na dekoraci vítězů dává volný průchod euforii a majitel Milan Kříž jen těžko hledá slova, reakce v týmu poraženého Gordona Lorda Byrona se různí. Zatímco irská část týmu je šokovaná a Jessica Cahalanová bezprostředně po doběhu utíká z lóže, dr. Cyrus Poonawalla porážku přijímá s nadhledem. "Žokej podle něj nejel podle ordre, podcenil obtížnost dostihu a byl si příliš jist úspěchem. V Praze se mu jinak líbilo, byl naprosto spokojený s mítinkem i dráhou. Sám řekl, že příští rok zváží účast dalších svých koní," tlumočí jeden z pořadatelů EJC Milan Baraník.



Foto: Václav Volf

17:11

Nejpohlednější dostihem dne se nakonec stává EJC Baltro Long - Velká cena českého turfu. O špici se dlouho přetahují Tadhg O'Shea a Brett Doyle. Prvně zmíněný rozbíhá tempo na slovenském Mr Zuru (Famous Name), který se v krkolomném momentu při vbíhání do prvního oblouku opírá zadkem o prsa Stellar Speeda (Tamayuz) pod druhým jmenovaným, což vede k řetězové reakci přes Rousse (Lope de Vega) až k Montjeu Third (Pop Rock), ale situace se záhy uklidňuje. Britský světoběžník sedí snad poprvé za odpoledne na koni s obstojnými šancemi, ale příliš razantním zrychlením ke konci protilehlé roviny Stellar Speeda utaví a končí předposlední.

Foto: Václav Volf
Trojice tříletých klisen nesoucí 54 kg dlouho trpělivě čeká na svou šanci. Dvojnásobná klasická vítězka Blessed Kiss (Kentucky Dynamite) s Vladimirem Panovem i druhá ze slovenského Oaks Rousse pod Murzabajevem začínají úřadovat až ve chvíli, kdy ostrované vyklízejí pole. Panov sedí v první polovině cílové roviny s položenýma rukama a začíná jezdit až 300 metrů před cílem. Na krátkou chvíli se zdá, že je v tu chvíli rozhodnuto, ale zvenčí cválající Rousse se pokládá do finiše a obě klisny jdou hlava-hlava. Ostatní přestávají existovat. Dlouhé vteřiny se nechce ani jedna z klisen vzdát, ale v cíli má nakonec hlavu vpředu Rousse. Pět délek za bojující dvojicí podtrhuje triumf klisen i klasického ročníku Kihnu (Campanologist) odježděná Řekem Dimitsanisem, nejlepším starším koněm je čtvrtý veterán Always On Sunday (Sunday Break) pod Grabergem.

Bauyržan Murzabajev po projetí cílem natahuje ruku ke svému nejlepšímu kamarádovi Panovovi a neskrývá radost. Právě absolvoval své poslední sobotní angažmá a v čele celkového pořadí ho s třiceti body už nikdo nepředstihne.

17:52

Tečku za čtvrtým ročníkem EJC píše Václav Janáček. Ve čtyřkovém dostihu na 1800 metrů pohotově vytahuje k vnější bariéře Luska (High Extreme) a v posledních metrech míjí bojující Graberga s Fayosem a Dimitsanisem. Je dobojováno.

18:09

Foto: Václav Volf
Bauyržan Murzabajev podruhé v kariéře zvedá nad hlavu pohár pro vítěze EJC a vychutnává si hymnu Kazachstánu. Druhý Jean-Bernard Eyquem na něj ztrácí dvanáct bodů, z třetího místa má radost Andreas Helfenbein. Václav Janáček je čtvrtý, Per-Anders Graberg pátý a Borja Fayos šestý. 

18:30 

Aktéři letošního Evropského poháru žokejů se několik minut po ceremoniálu dělí na dvě nestejně velké skupiny. Ta větší bleskově míří na letiště, nejvíce na spěch má trojice vracející se do Madridu. Menší část zůstává v Praze, aby si naplno vychutnala dozvuky mítinku. Patří mezi ně například nadšený Andreas Helfenbein, který o několik hodin později na chuchelské tribuně vystřihne žokejskou verzi "měsíční chůze" Michaela Jacksona a záznam jeho produkce se na druhý den stává hitem německého turfu.

20:00

Zatímco Gordon Lord Byron se chystá na odlet domů, britský Racing Post glosuje jeho pražskou porážku smířlivě. Za bezprostřední příčinu nezdaru označuje noční déšť. "Ze špatného čísla se dostal na dobrou pozici a měl dobrý dostih. Chtěli jsme vyhrát, ale v závěru se na měkké dráze už nedostal do potřebného rytmu. Zaběhl ale výborně a nemá se za co stydět," citují britští kolegové Tadhga O'Sheu, dalšího z jezdců, kteří v Chuchli zůstávají i po dostizích. Trenér Tom Hogan dodává: "Škoda toho deště, ale strávili jsme tady krásný den a těšíme se, že v příštím startu zase zabojujeme."

21:00

Pro další irská a britská média Tom Hogan dodává: "Byla to velká zkušenost. Lidé v Praze byli velmi přátelští a zázemí dobré. Myslím, že jako pátý v cíli stále vydělal kolem 4000 liber a získal tak peníze v každé zemi, kam cestoval." 

22:45

Tradiční after-party tentokrát probíhá v prostorách restaurace nad paddockem. Před jedenáctou hodinou přichází Leoš Mareš a dostává lidi na tribuně naposled do varu. Evropský pohár žokejů 2018 je definitivně minulostí.

Foto: Václav Volf