27. října 2018

Pocta hrdinům z Ascotu. Jak Subway Dancer zaskočil dostihovou Anglii

Foto: Petra Mikesková
Osmičlenné pole největšího britského dostihu podzimu točí do cílové roviny. Z dálky k němu doléhá hukot 30 000 lidí. Frankie Dettori se několikrát rázně pohne a favorit Cracksman začíná odcházet od soupeřů. O vítězi Quipco Champion Stakes o 1,3 milionu liber je brzy rozhodnuto. Tři délky za Dettorim sedí muž v oranžovo-fialovém dresu. Radek Koplík, jeden z nejlepších, ale i nejpodceňovanějších českých žokejů. Až dosud byl na chvostu pole, teď vytahuje outsidera 66:1 do vnější stopy. Krátké mlasknutí, uprostřed vřavy ho slyší jen valach stáje Bonanza. Reakce přichází okamžitě. První český zástupce v Ascotu začíná nabírat rychlost. Příštích 30 vteřin se navždy zapisuje do tuzemské dostihové historie. Mohutný hnědák trénovaný v kopcích pod brdskými lesy letí kolem dresu Khalida Abdullaha, s šokující lehkostí míjí i obě hvězdy Coolmoru. A před zraky královny Alžběty II. finišuje třetí v grupě 1. Trenér Zdeno Koplík mu v euforii běží naproti. Když se vracejí k vážnici, místní komentátor se rozplývá nad Českou republikou. Po odsedlání se na Radka Koplíka sesype hned několik televizních štábů. Není divu - tenhle příběh si nezadá ani s filmovými "kokosy na sněhu".


Začíná to docela nenápadně. Zdeno Koplík začátkem srpna listuje francouzskými propozicemi a všimne si avíza na British Champions Day v Ascotu. Proč to vlastně nezkusit, když ve Francii pravidelně běháme proti grupovým koním, bleskne mu hlavou. Do uzávěrky přihlášek pro Champion Stakes (Gr.1, 2000 m) v té době zbývají jen dva dny. Koplík si urychleně opatřuje potřebné informace a Subway Dancer (Shamardal) se spolu s evropskými hvězdami Cracksmanem (Frankel), Enable (Nathaniel), Roaring Lionem (Kitten's Joy) nebo Poet's Wordem (Poet's Voice) ocitá mezi 49 koňmi na přihláškách... Že se historická expedice opravdu uskuteční, začíná probleskovat podle několika detailů ve druhém říjnovém týdnu. Subway Dancer zůstává po šestém místě v Prix Dollar spolu s Radkem Koplíkem v Chantilly, a v poklidu se připravuje ve stáji anglického trenéra Franka Sheridana. Zdeno Koplík se zase v sobotu před Velkou pardubickou nenápadně pídí po přepočtu 9 stonů a 5 liber na kilogramy.

Zatímco domácí scéna zvolna začíná tušit, Brity zastihne potvrzení účasti neznámých Čechů zcela nepřipravené. Když Subway Dancer v pondělí před dostihem zůstává mezi posledními osmi zájemci o start v nejbohatším dostihu sezóny pro starší koně, z českého Jockey Clubu dorazí formulář OSK a na příslušný anglický účet nemalé zápisné, vypuká na British Horseracing Authority (BHA) pozdvižení. Administrativně je sice všechno v pořádku, ale Subway Dancer nemá povinné dopingové testy na britském území. Z Londýna odchází několik zoufalých mailů: "Nemáte kontakt na někoho z české dostihové autority, kdo mluví anglicky? Jistý Koplík potvrdil za vysoké náklady startujícího v Champion Stakes, ale nebude mu umožněno běhat, neboť nemá v pořádku test medikace. BHA ho musí včas zastavit, aby zůstal doma!" píše se v jedné z těchto zpráv.


Foto: Petra Mikesková
V čem je problém? Všichni koně přijíždějící z tzv. "neschválených zemí" musí minimálně 10 pracovních dnů před plánovaným startem fyzicky pobývat na území Spojeného království, aby se na náklady BHA podrobili všem potřebným testům. V předchozích dvou týdnech sice mohou absolvovat příslušné testy i ve své domovské zemi, ovšem na své vlastní náklady. "Schválenými zeměmi", kterých se toto nařízení netýká, jsou Irsko, Francie, Německo, Hongkong a Skandinávie, neboť zaručují totožný testovací režim jako ten britský. Při odběrech jde především o vyloučení přítomnosti steroidů v celém předchozím životě koně, takže se vedle krve odebírají i vzorky hřívy.

V pondělí před dostihem se ale na všechny zmíněné procedury zdá být pozdě. Kde přesně se stala chyba, není jasné. Na britské straně participují na agendě zahraničních startujících kromě BHA také International Racing Bureau a Weatherby's, a kdesi na cestě mezi těmito organizacemi zřejmě dochází k informačnímu šumu. "Ascot měl od začátku velký zájem na tom, aby Subway Dancer běžel. Z nějakého důvodu se ale BHA o jeho startu dozvěděla až v pondělí od nás," říká Adrian Beaumont, zaměstnanec International Racing Bureau a jak se záhy ukáže, jedna z klíčových postav "projektu Ascot".


"Národní tým" zasahuje



Foto: Martin Cáp
Zdeno Koplík se na začátku týdne nachází již v Chantilly a posouvá valachovu poslední velkou práci z pondělí na úterý. Jenže v úterý ráno přichází strohý e-mail, že Subway Dancer nesplňuje podmínky a nemůže běžet. Šance na účast prvního českého koně v Ascotu klesají na nulu. Během následujících hodin se ovšem rozjíždí nečekaná akce Kulový blesk. Kolem Subway Dancera a Koplíkových se formuje neoficiální, ale o to obětavější "národní tým", který se odmítá se zamítavým verdiktem smířit. Schází se v něm zmiňovaný Frank Sheridan se svou partnerkou Danou Zámečníkovou, ve Francii žijící Iva Miličková i na druhé straně kanálu La Manche působící Jana Trňáková. Jejich první úkol je jasný - spojit se telefonicky s Anglií a zjistit důvody pohromy.

Na naléhání Beaumonta a jeho kolegů se nakonec BHA nechává obměkčit. Nový verdikt zní: pokud bude Subway Dancer do 24 hodin, tedy do středečních 9:00, nastoupen v Newmarketu, bude možné potřebné odběry ještě narychlo provést. I když nelze zaručit, že výsledky budou hotové včas, analýza obvykle trvá alespoň čtyři dny. Naděje stále žije, ale je třeba do konce dne vyrazit z Chantilly.

Bratři Koplíkovi nemají moc času. Zatímco "národní tým" usilovně telefonuje kvůli ustájení v Newmarketu, tiskne lístky na trajekt z Calais do Doveru a pomáhá s dalšími náležitostmi, trenér se odpoledne spojuje s Martinem Wolfem ze stáje Bonanza. Zástupce majitele dopoledne považoval britskou expedici za odpískanou. Teď musí do 15. hodiny padnout definitivní verdikt. Wolfovi ještě zní v uších slova bývalého žokeje Garyho Hinda, který mu v tomto týdnu řekl: "První dva v cíli Champion Stakes jsou jistí, ale zbylých šest startujících se popere o třetí místo. Je to hodně otevřené." A tak Subway Dancer přece jen do Anglie jede.

Zdeno Koplík si toto úterní odpoledne připadá jako pověstné "kokosy na sněhu". Narychlo vyřizuje cestovní papíry, nemá k dispozici původně plánované auto ani zamluvený hotel, nestíhá si vybrat peníze na cestu a valachova ošetřovatelka Ingrid Janáčková Koplíková je stále v Česku. Nezbývá, než improvizovat. Kolem osmé hodiny večer nakonec Subway Dancer vyráží na největší dobrodružství svého dosavadního života.

Hluboko v noci přijíždí česká minivýprava do Newmarketu. Ve čtvrt na čtyři ráno se schází na benzínce s Adrianem Beaumontem. Subway Dancer nachází dočasný domov v jedné z nejkrásnějších místních stájí Abington Place v majetku paní Mary Slackové z Jihoafrické republiky, kde se svými koňmi pravidelně pobývá trenér Mike de Kock. Když hnědák konečně spočine ve svém boxu, Beaumont se na unaveného trenéra s žokejem usměje a povzbudivě praví: "Pánové, dobré znamení! V tomto boxu při svém anglickém pobytu stála Black Caviar..."


Foto: archiv rodiny Koplíkovy

Není to zrovna nejpříjemnější noc v životě Zdena a Radka Koplíkových. Její zbytek stráví v autě a do svého prvního rána na anglické půdě se probouzejí poněkud rozlámaní. Hlavní ale je, že se v devět hodin podle domluvy objevuje tým veterinářů a provádí všechny potřebné odběry. Role "tlumočnice" se ujímá Jana Trňáková. Čeští vyslanci cítí, že tady pobývají jaksi podmínečně. Místní jim sice ukazují, kde lze trénovat a kde je možné se pohybovat, nicméně činovníci znovu opakují,  že pokud se rozbory do pátku nestihnou v newmarketské laboratoři BHA dokončit, Subway Dancer nepoběží - a že je nutné s touto možností počítat.

Trenér prvního českého koně směřujícího do Ascotu musí přežít nervózních 48 hodin. Čekání na čtvrteční přílet Martina Wolfa a Ingrid Janáčkové Koplíkové i páteční rozhodnutí BHA si krátí na dražbě Tattersalls. "Jsem odjakživa aukční člověk. Zatímco jiní chodí do kina a do divadla, já na aukce," pomrkává Zdeno Koplík. Ani z této výpravy neodjede s prázdnou.


Cracksman a ti druzí

Foto: Petra Mikesková

Úvahy před Champion Stakes připomínají svou spletitostí a zároveň jednoduchostí pověstnou postupovou matematiku ve fotbale. Startuje osm koní, finančně naprázdno vyjdou jen poslední dva. Ještě šestý v cíli bere 17 550 liber, v přepočtu asi 516 tisíc korun.

Jenže ze sedmi soupeřů Subway Dancera dokázali hned čtyři vyhrát grupu 1. Loňský vítěz irského derby a St. Legeru Capri (Galileo) nastupuje s čerstvou formou v podobě pátého místa z Ceny vítězného oblouku, Crystal Oceanovi (Sea The Stars) mnoho nechybělo k vítězství v King George VI And Queen Elizabeth Stakes a v Kemptonu honil dvojnásobnou vítězku "Arc" Enable. Nechybí vítězka Lockinge Stakes Rhododendron (Galileo), někdejší špičkový dvouletek Verbal Dexterity (Vocalised) i vítěz z Royal Ascotu Monarchs Glen (Frankel).

A pak je tady ovšem nejlepší kůň v poli, loňský suverénní vítěz Cracksman (Frankel), kolem něhož se točí veškerá publicita před startem. Trenér John Gosden bezmála čtyři měsíce přemýšlel nad červnovou porážkou svého svěřence na Royal Ascotu, která po působivých vítězstvích v Prix Ganay a Coronation Cupu nečekaně nahlodala hřebcovu gloriolu. A přišel s řešením. "Moc se díval na holky, musíme ho zase přinutit, aby se soustředil," poznamenává hvězdný trenér a poprvé v kariéře nasazuje Cracksmanovi stínidla. Tah, který vyvolává obrovské pozdvižení. Stínidla jsou totiž ve vrcholných britských dostizích stále vzácností. Statistici pohotově spočítají, že na úrovni grupy 1 v posledních patnácti letech přibližně pět z šesti sázkových favoritů s touto pomůckou své dostihy prohrává.


Dlouhé zrání hromotluka


V pátek brzy ráno přijíždí na Abington Place televizní štáb. Nad dvorem se ještě povaluje mlžný opar, když si kameraman a zvukař rovnají před stájí žokeje, trenéra a majitele největšího outsidera sobotního dostihu. Novináři cítí ve vzduchu velký příběh a snaží se z exotické výpravy dostat co nejvíce zajímavostí. Jenže mají smůlu. Dílem za to může jazyková bariéra, dílem nemluvnost Subway Dancerova týmu. Ať se angličtí reportéři jakkoli snaží, ani po dlouhých minutách se jim z bratrů Koplíkových a Martina Wolfa nedaří dostat více než pár holých vět o tom, že se Češi na Ascot těší. Zoufalství štábu se stupňuje, ale po dlouhých minutách jim nezbývá než kapitulovat.



Třebaže vytoužený materiál nezískali, instinkt britských reportérů se nemýlí. Příběh Subway Dancera nemá ve startovním poli milionového dostihu konkurenci. Narodil se v Irsku jako odchovanec hřebčína De Saint Pair a původně měl docela dobře našlápnuto. Jeho matka Sub Rose vyhrála v tréninku Alaina De Royer-Duprého grupu 3 v Chantilly a zůstala na dráze neporažena, prabába Magic Gleam doběhla druhá v Coronation Stakes (Gr.1). Valachův o dva roky mladší polobratr Secret Advisor (Dubawi) loni v barvách Godolphinu skončil třetí v Queen's Vase (Gr.2). I dubnový syn Shamardala od prvních krůčků poutá naděje a jako roček odchází z dražby neprodán po nabídce 60 000 eur.

Ale pak se něco zvrtne. Z nadějného hřebečka vyroste mohutný a těžkopádný hromotluk, který se ve dvou ani třech letech vůbec nepodívá na dráhu. 16. listopadu 2015 přichází na mixed dražbu v Deauville už jako valach a nikdo o něj nejeví zájem. Jediný, kdo zbystří, je agent Chris Richner, který ho spolu s pozdějším vítězem Jarnej míľe Contributorem nabízí Zdenovi Koplíkovi. Nakonec dochází k transakci za 3000 eur. Ani samotný Koplík si zpočátku není jistý, zda udělal dobře. První týdny Subway Dancera v Česku připomínají jednu velkou katastrofu. Přerostlý hnědák má nadváhu, je špatně jezditelný a všeho se bojí. Koplík ho v jedné chvíli zkouší prodat do parkuru a military, ale u Aleše Opatrného se valach dlouho neohřeje. Sice solidně skáče, ale na rentgenu mu nacházejí dva čipy v noze a zájem z jezdeckého sportu ochabuje.

Foto: Martin Cáp
A tak se Subway Dancer přece jen dočká ve čtyřech letech svého dostihového debutu. Stane se tak 28. března 2016 na provinční dráze v Hyeres. Pod žákyní Pamelou Boehmovou finišuje šestý v dostihu na 1850 metrů. Současná úspěšná francouzská jezdkyně po doběhu trenéra přesvědčuje, že se ve valachovi skrývá potenciál a že jde o koně pro Paříž. Zdeno Koplík se tomu zatím jen usmívá. V pozdním zelenáči stále vidí spíše užitečného koně do provozních dostihů. V Paray le Monial se Subway Dancer není schopen vejít do oblouků a než se v cílové rovině stihne rozběhnout, tři soupeři mu utíkají. Ve Wissembourgu se na něj poprvé vyhoupne Radek Koplík a na měkké dráze je z toho pohledné vítězství. Trenér posléze popřává sluchu žokejům a hlavně své dceři Ingrid, kteří tvrdí, že Subway Dancer potřebuje v klidu cválat. Napříště ho už směřuje na velké francouzské dráhy.

Že je hnědákův potenciál ještě výrazně vyšší, naznačují poslední dva starty premiérové sezóny. Pod Radkem Koplíkem nejprve ze špice vyhrává silně obsazený dostih kategorie D v Compiegne. V poli poražených končí šestý z britského St. Legeru Medrano i pozdější německý klasický vítěz Sweet Thomas. A tak Zdeno Koplík nelení a za 5700 euro dohlašuje valacha do grupy 3 Prix Andre Baboin v Lyonu Parilly.

Dostih na 2000 metrů s podtitulem "Grand Prix des Provinces" se toho roku běží ve vytrvalém dešti a na velmi hluboké dráze. Když Maxime Guyon, Pierre-Charles Boudot, Mickael Barzalona a další zúčastnění žokejové vidí, že na špici míří Radek Koplík na outsiderovi z České republiky, spokojeně mu přenechávají iniciativu. Spoléhají, že se v závěrečné čtyřstovce utaví a zkraje cílové roviny si začínají hledat optimální stopu, ale Koplík bleskurychle odhaduje situaci, střihne to jako jediný v poli na vnitřní stranu, "opře" si svého koně o bariéru a lehce odskočí. V cíli má Subway Dancer náskok 3 1/2 délky a stává se prvním grupovým vítězem v českém tréninku na francouzské půdě. Po doběhu pronese Zdeno Koplík prorocká slova, kterým zatím nikdo tak doslova nevěří: "Já si myslím, že by mohl běžet i grupu 1..."

Sezónu 2017 už plánuje výrazně ambiciózněji. Trvá od března do listopadu a čítá devět startů. Její první polovinu výrazně nabourává virová infekce v celé stáji. Subway Dancer se ohlašuje zpět ve formě až v létě, první velkou satisfakcí je čtvrté místo v srpnovém Prix Gontaut-Biron (Gr.3), kde poráží o 3/4 délky vítěze francouzského derby Almanzora. V říjnu pak následuje první ze životních výkonů, druhé místo o krátký krk v Prix Dollar (Gr.2) při "Arc mítinku". Večer po dostihu je Subway Dancer nabídnut na Arc Sale. Rezervní cena je interně stanovena kolem 150 000 eur a když se aktivitou přihazujících z Kataru přehoupne licitace přes 100 000, Zdeno Koplík se v hledišti zachmuřeně podívá na dceru Ingrid. Po dalším příhozu je ale konec. Subway Dancer zůstává ve stáji Bonanza - a oddechnou si vlastně všichni. O dva týdny později se valachův roční polobratr po Dark Angel prodává v Deauville za 240 000 eur.

Foto: Petra Mikesková
Po francouzském úspěchu dostává Koplíkova hvězda pozvánku na březnový mítink v Dubaji, ale stáj si bere k srdci slova žokeje Christophea Soumillona, že Subway Dancer nepůsobí dojmem koně pro pískové dráhy. I velkou část své třetí sezóny tak tráví ve Francii. V létě se po roční přestávce do jeho sedla vrací Radek Koplík a výsledkem je třetí místo v Grand Prix de Vichy, následované druhou příčkou na úrovni grupy 3 v Deauville za vítězem Breeders' Cupu Turf Talismanicem. "Francouzští jezdci často vůbec neposlechnou ordre a bývají ve vleku svých manažerů. Kolikrát si volají o koně a pak se radši postaví ve třmenech, než aby bojovali o páté místo. Pro nás to jsou vyhozené peníze, pokud ten kůň měl v daném dostihu šanci," poznamenává Zdeno Koplík. "Radek je taková moje pupeční šňůra, která se sem tam roztrhne a pak se zase sešije. Je se mnou vlastně od začátku..."

V posledních dvou startech před cestou do Anglie - v La Coupe a Prix Dollar - finišuje Subway Dancer shodně na šestém místě poté, co se aktivně podílel na rychle rozběhnutých dostizích. Oproti svým začátkům na francouzských provinciích je to už úplně jiný kůň. "V práci a na ježdění je jednoduchý. A naprosto hodný, čistí ho moje Viktorka. Rád chodí vpředu a vodí si loty, za jiným koněm bývá vzteklejší," vysvětluje valachova pracovní jezdkyně Ingrid. A Radek Koplík doplňuje: "Ten jeho cvalový prostor je takový, že se na něm jede jako na parníku..."

I jako zkušená hvězda a ostřílený cestovatel si Subway Dancer nicméně ponechává některé libůstky. Například i po desetitisících najetých kilometrech vyžaduje přívěs. Moderní přepravní auta nejsou nic pro něj - nesnáší stát proti směru jízdy a být v úzkém prostoru vedle jiného koně.

Od Kifaaba k Subway Dancerovi


Foto: Petra Mikesková
Do startu Champion Stakes zbývá zhruba 24 hodin, když přichází rozhřešení. V pátek ve tři hodiny odpoledne potkává český tým v dražební hale Adriana Beaumonta, který jim oznamuje, že všechny odběry jsou v pořádku a Subway Dancer může běžet. Padá tak poslední velká tajenka kolem české výpravy. Už předtím je definitivně vyřešena jezdecká otázka. Majitel sice chvíli koketuje s angažováním Jamese Doylea, který má na zdejší dráze podle statistik Racing Postu největší úspěšnost a pro Champion Stakes zůstává volný, ale nakonec dává přednost sehranosti jezdce s koněm a ponechává v sedle Radka Koplíka. "Radek jako jediný dokázal se Subwayem třikrát vyhrát a má maximální motivaci," komentuje to Martin Wolf později.

62letý Wolf se tak rozhoduje pro stejnou sestavu, se kterou na přelomu tisíciletí v dostizích začínal. První jedničkové vítězství pro jeho tehdejší firmu a stáj Clint (pojmenovanou po americkém herci Clintu Eastwoodovi) dobyl v roce 2001 Zdenův svěřenec Persio (Cossio) v sedle s Radkem. Největší hvězdou tohoto trojlístku býval nezdolný Kifaab (Fair Fabulous), který jako první český odchovanec od dob Hároše vyhrál Velkou cenu Prahy, a to lehce o 4 1/2 délky v čase 1:37,71. Sám Wolf pak řadu let vlastnil trenérskou licenci, rozjel vlastní chov i tréninkovou centrálu Radomyšl. A byl také u toho, když v roce 2009 jeho The JoeMcArdle jako první kůň v českém tréninku slavil vítězství v pařížském Longchamp.

Radek Koplík s Kifaabem v roce 2003, foto: Martin Cáp
"Stáj v Radomyšli se rozpadla, protože moje tehdejší podnikání s drůbežím masem doplatilo na tehdejší pokroucené ceny. Už to dál nešlo dělat, a tím pádem jsem musel skončit i se stájí," vzpomíná Wolf. "Samozřejmě jsem to nesl těžce, vždyť mám na kontě 30 jedničkových vítězství, ale prostě to nešlo. Před několika lety jsem se do turfu vrátil jako zástupce stáje Bonanza, což je projekt naší současné firmy. Máme dva koně u Zdena Koplíka a nějakou větší expanzi neplánujeme. Se Zdenem se známe dvacet let. Líbí se mi, že jako trenér v poslední době dozrál, má velký cit pro koně."

Málokdo si dnes vzpomene, že Subway Dancer nemusel být první mezinárodní hvězdou v oranžovo-fialových barvách. Před osmi lety Wolfa a jeho tehdejšího trenéra Dalibora Töröka vyhledal na breeze-up dražbě v Baden Badenu žokej Filip Minařík, aby je upozornil na perspektivní dvouletou klisnu, která bude k mání za 10 000 eur. Stejně jako ostatním přítomným se jim ale zdála příliš malá a ošklivá. Klisnička se jmenovala Danedream, byla prodána po dražbě za 9000 eur a později vyhrála mimo jiné Cenu vítězného oblouku a King George VI And Queen Elizabeth Stakes.

První ordre od Frankieho, druhé od bratra


Radek Koplík přichází v tuto říjnovou sobotu do ascotské vážnice zcela uvolněný. Za poslední dva týdny ho čeká po Prix Dollar teprve druhé "rito". Žokej, jemuž se na českých závodištích od nepaměti přezdívá "Hrouda" a který před třemi lety zvažoval konec kariéry kvůli problémům s váhou, se cítí fit a má dobrý pocit i ze svého koně. Nemám co ztratit, připomíná si. Dopolední procházka po dráze potvrzuje předpoklady z týdne, že Subway Dancer narazí na svůj oblíbený měkký podklad.

Foto: Petra Mikesková
Mezi prvními přichází českého žokeje pozdravit Olivier Peslier, který mu nabízí půjčení vesty a další pomoc, upozorňuje ho také na odlišná pravidla použití bičíku oproti Francii. Mnohem nervóznější jsou v té době bratr Zdeno a neteř Ingrid, na které doléhá tíha okamžiku po zhlédnutí prvního dostihu odpoledne. "Když jsme viděli, jak šílí lidi na tribunách a jak si to užívají, jen jsme se po sobě podívali. Zažil jsem pařížský Arc mítink, Velkou pardubickou a spousty dalších vrcholů v několika zemích, ale nic podobného jsem ještě neviděl. Angličani těmi dostihy prostě žijí, má to naprosto neuvěřitelnou atmosféru. A teď ještě všude blikají sázkové kursy, stojí tam bookmakeři s cedulemi... Prostě fantastické," hledá slova trenér prvního českého startujícího v Ascotu.

Své první ordre dostává Radek Koplík ještě před cestou do paddocku od Frankieho Dettoriho. Žokej domácího favorita chytá svého o hlavu menšího kolegu za ramena a ujišťuje ho, že má v dostihu vodiče. Klade mu na srdce, aby byl připravený na velmi poctivý dostih a dal pozor, ať nikde nezaspí. Po krátkých formalitách Koplík pokračuje do paddocku, kde už na něj čekají trenér s majitelem a přidává se k nim handicaper Jaroslav Fabris, který před chvílí pomohl s nasedláním Subway Dancera. Češi chvíli hledají mezi procházejícími koňmi Cracksmana, ale pak si znovu zopakují hlavní taktické body. "Na všechno okolo se vykašli. Jeď, jak jsme se domluvili a užij si to. Buď to dopadne, nebo ne, teď už nic nevymyslíme," uzavírá trenér ordre.

Ve zkušebním cvalu působí Subway Dancer klidným, vyrovnaným dojmem. Soustředí se, bleskne Koplíkovi hlavou.

Foto: Petra Mikesková


"On nějak zabírá!"


Foto: Petra Mikesková
Česká dvojice má číslo 6 a předposlední startovní box na vnější straně hned vedle superhvězd Cracksmana s Dettorim. Radek Koplík ještě stihne pomyslet, kam by se mohl zařadit z vnější pozice, pokud se mu podaří odskočit s nejlepšími, ale tyto myšlenky se hned v prvních vteřinách dostihu ukazují být zbytečnými. Prakticky všichni jsou totiž rychlejší. Svého koně hned po startu "odrajtuje" rukama nejen Kieran O'Neill na favoritově vodiči Maverick Wave, ale i samotný Dettori a také Ryan Moore na vítězi irského derby Caprim. Subway Dancer začíná na páté pozici a je očividné, že vstupní tempo je pro něj příliš rychlé.

Taktický plán Zdena Koplíka s tím předem počítal. Dnes na rozdíl od francouzských startů nikdo od valacha nečeká, že by si měl dostih sám odtáhnout. Má jít z pozice a schovat se za koně. Trenér ale v paddocku kladl jezdci na srdce, že musí mít za sebou alespoň jednoho koně, aby Subway Dancer neztratil chuť. Tento záměr se po seběhnutí první čtyřstovky z mírného kopce ukazuje být neudržitelným. Donnacha O'Brien na hnědce Rhododendron se v zadní skupince tlačí na bariéru, těsně za ním se pouští i Robert Havlin s Monarchs Glen a český zástupce je po vytočení prvního oblouku rázem osamocen na chvostu pole.

V Koplíkovi hrkne. Začíná se smiřovat s tím, že bratrovy pokyny dnes nesplní, ale neskládá zbraně. Je mu jasné, že jakákoli bezhlavá akce se v této fázi dostihu rovná na měkké dráze jisté sebevraždě. Pole právě nabíhá do dlouhého stoupání mezi mezníky osm a šest furlongů a Koplík nikam nespěchá. Pole se v rychlém tempu roztahuje do zhruba sedmi délek. České akcie v tuto chvíli vypadají nevalně. Zdeno Koplík na tribuně skrývá obličej v dlaních, i Martin Wolf považuje dostih za ztracený.

Jenže žokej v tu chvíli už opět doufá. Ke konci stoupání totiž zaznamená lehké zbrždění tempa a vidí, že mu Subway Dancer začíná tahat. Přidržuje ho, aby neskočil jednomu ze soupeřů před sebou do zadních nohou a cítí, že má cosi v rukou. Něco by tam mohlo být, napadne ho. Pomalu si tedy začíná chystat výchozí pozici. Před Subway Dancerem cválá hradba koní ve složení Verbal Dexterity, Monarchs Glen a Rhododendron. Koplík se za ni schovává, ale neusiluje o místo na bariéře, aby případně nezůstal uzavřen za slábnoucími koňmi. Sedá si tedy za prostředkem dráhy cválající Rhododendron a trpělivě čeká.

Foto: Petra Mikesková
3 furlongy před cílem přichází zlomový okamžik. Frankie Dettori na Cracksmanovi útočí a posouvá se na špici. Není na co čekat, říká si Koplík a snaží se Subway Dancera vytáhnout do vnější stopy. Vedle něj cválající gr.1 vítěz Verbal Dexterity pod Kevinem Manningem se ale nerozbíhá tak výrazně, jak by outsider  66:1 potřeboval, a tak ho Koplík vytahuje zcela ven. Na začátku cílové roviny je ještě stále poslední a poprvé sahá k bičíku. Ještě stále nelze vyloučit, že zbytek hvězdného pole za chvíli valachovi z Malé Vísky na Berounsku odskočí, ale Koplík v tu chvíli už cítí začínající euforii. S očividnou chutí běžící Subway Dancer začíná zabírat. Na aktéry čeká závěrečné stoupání a Koplík v duchu žasne: "Ježiš, vypadá to dobře, budu šestý!" 400 metrů před cílem dorovnává první soupeře a poopravuje svůj odhad: "On nějak zabírá, já snad budu ještě líp!"

Zatímco Cracksman je v té době už v nechytatelné dáli a Frankie Dettori se začíná stále víc věnovat oslavě svého šestidélkového vítězství, zbytek soupeřů čelí tsunami českého nadšení ve vnější stopě. Po dalším furlongu má Subway Dancer bezpečně za sebou zbylé dva svěřence Johna Gosdena a zástupce Jima Bolgera. A 100 metrů před cílem se dostává i před dvojici z irského Ballydoylu. Utahaný Capri je poražen a Ryanu Moorovi nezbývá než sledovat, jak ho Koplík pohodlně míjí. Jako jediný se před útokem podceňovaného valacha zachraňuje Crystal Ocean, který v cíli o 3/4 délky uhájí své druhé místo.

Foto: Petra Mikesková

Subway Dancer probíhá cílem na třetí příčce a jeho žokeje zaplavuje pocit štěstí. "Byl jsem strašně šťastný, že to ten kůň dokázal a že to seběhl i se mnou. Z mého pohledu předvedl největší výkon kariéry. Ten dostih se mu moc líbil, vyloženě si užíval to měkko i kopec," poznamená Radek Koplík později. Bezprostředně po doběhu ho čeká situace, kterou vrcholí jeho životní dostihový zážitek. Protože všechny soupeře poztrácel ještě před cílem a těsně za mezníkem míjí i druhého Crystal Oceana, ocitá se na odlehlé straně ascotského "trojúhelníku" na okamžik sám vedle vítězného Cracksmana. A tak může jako první podat ruku Frankiemu Dettorimu. Nejpopulárnější světový žokej posledního čtvrt století Koplíkovi rovněž srdečně gratuluje. Po chvíli přijíždí i zbylí jezdci a Robert Havlin ještě ze soupeřova sedla nadšeně poplácává Cracksmana, kterého jezdí v práci. Je dobojováno.

Velký den pro české dostihy


Foto: Martin Cáp
Zdenovi a Ingrid Koplíkovým v hledišti tečou slzy, mnoho času na rozjímání ale nemají. Cracksman se sice vítězně rozloučil s kariérou a rozdílem třídy obhájil vítězství v Champion Stakes, ale hned po favoritově dobře zaplacené procházce se druhým tématem dostihu stává senzační jízda přehlíženého cizince, který se ziskem dotace 139 880 liber (přes 4 miliony korun) posouvá na druhou pozici žebříčku nejbohatších rovinových koní české historie. "Jaký dostih v podání Subway Dancera pro Českou republiku!" volá komentátor stanice ITV při opakovaném záběru doběhu, podobná slova padají i z úst místního hlasatele při návratu koní k vážnici.

"Bylo to fantastické, většina z nás si myslela, že v tak prestižním poli nemá šanci. Celou dobu jsem doufal, že porazí aspoň dva koně, aby získal dotaci. Vidět ho v závěru bojovat s Crystal Oceanem byl pro mě nejkrásnější zážitek, co jsem letos na dostizích měl," přidává se průvodce českého týmu Adrian Beaumont.

A v podobném duchu se bezprostředně po doběhu diskutuje i na sociálních sítích. "Neskutečný Cracksman, ale stejně neskutečný Subway Dancer, který si přijel z České republiky pro třetí místo. Velká gratulace Zdenovi Koplíkovi a týmu i chovateli," píše na Twitteru renomovaná dostihová novinářka Emma Berry.

Racing Post druhého dne přináší titulek "Česká rodina v euforii poté, co Subway Dancer šokoval třetím místem v Champion Stakes". Ve své analýze dostihu nicméně volí střízlivější tón: "Byl to dobrý test na dané distanci a druhý kůň v cíli představuje užitečný a spolehlivý ukazatel vítězovy formy, i když je těžké vysvětlit, kde se vzal třetí v cíli s kursem 66:1... Subway Dancer neuspěl na úrovni grupy 2 a 3, takže šlo u něj jen těžko předvídat tak velký výsledek. Evidentně dobrá práce, ale je otázkou, zda tento kůň někdy ještě dokáže překonat dnešní výsledek."

Velkou satisfakci stáje z brdských kopců však nestřídá velká oslava. Tým, který dosáhl na největší mezinárodní výsledek v rovinových dostizích, se už večer kvapně rozchází všemi směry. Martin Wolf s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou odlétají do Prahy, Radek Koplík přespává v hotelu na letišti a v neděli se přesouvá na dostihy do Bratislavy.

A tak se na zpáteční cestu vydávají spolu pouze ti dva, kteří stáli na samém začátku celého plánu - Subway Dancer a Zdeno Koplík. Sami se naloďují na trajekt, přespí v Chantilly a v pondělí ráno spolu s dalšími dvěma koňmi vyrážejí do Česka. Na trenéra po návratu doléhá nastřádaný stres i vyčerpání z posledních dní a přichází o hlas. Všechno důležité už ale bylo řečeno - a pozvánka na prosincový mítink v Hongkongu mluví sama za sebe.

Foto: Martin Cáp

SUBWAY DANCER (IRE)
6letý hnědák valach (nar. 26.4. 2012)
Původ: Shamardal - Sub Rose (Galileo)
Chovatel: SCEA Haras de Saint Pair (www.harasdesaintpair.com)
Majitel: Bonanza
Trenér: Zdeno Koplík, Malá Víska
Kariéra: 27 startů, 3 vítězství (2000 - 2150 m)
Vyběhané dotace: 8 716 390 Kč - bez fr. prémií
Největší úspěchy: 1. Prix Andre Baboin - Grand Prix des Provinces (Gr.3); 2. Qatar Prix Dollar (Gr.2), Prix Gontaut - Biron Hong Kong Jockey Club (Gr.3), 3. Quipco Champion Stakes (Gr.1), Grand Prix de Vichy (Gr.3), Grand Prix de Marseille (L).
První grupový vítěz z českého tréninku ve Francii, šest blacktype umístění.
Startoval na 16 závodištích ve Francii a Velké Británii (Ascot, Cagnes-sur-mer, Carpentras, Compiegne, Deauville, Fontainebleau, Hyeres, Chantilly, Longchamp, Maisons-Laffitte, Marseille - Borely,  Paray-le-Monial, Saint-Cloud, Toulouse, Vichy, Wissembourg). Cestoval také do Říma - Capannelle, kde byl ovšem jeho dostih na poslední chvíli kvůli povětrnostním podmínkám zrušen.