20. června 2018

"Může se stát úplně všechno". Reportáž z jednoho rána v Chuchli

Thisisthekey, foto: MC
Sedí na stoličce před stájí, potahuje z cigarety a zamyšleně se dívá k dráze, do které se po šesté hodině už silně opírá ranní slunce. Zdeno Koplík dnes vstával brzy. Spolu s bratrem Radkem a dcerou Ingrid v Malé Vísce ještě za šera naložili do auta hnědáka Thisisthekey, aby si hřebec mohl osahat pražskou dráhu. Je pondělí před derby, magické datum, které po generace jitřilo fantazii turfmanů. Tentokrát ale Chuchle své "derby galupy" vyhlíží marně. Z nedělních aktérů tady stojí jen hnědka Blessed Kiss, jejíž trenér Igor Endaltsev ordinuje svým koním rychlé práce v jiný den, a také Thisisthekey čeká jen lehčí provětrání. "Teď už na něj nemá cenu tlačit, dostih je v neděli. Než to přepísknout, raději opatrně. O to jsem se snažil celé jaro," poznamenává Koplík na ztichlém dvoře. Když se po chvíli zdraví s Endaltsevem, svým dobrým známým z francouzských drah, z obou vyzařuje až nečekaný klid. Mají k tomu své důvody. Oba budou v neděli sedlat koně, kteří už prokázali určitou třídu, a zároveň zůstávají v mnoha ohledech tajemní.


Everest Hill - Thisisthekey, foto: MC
Thisisthekey (Authorized) se spolu se sparing-partnerem Everest Hillem objevuje na scéně krátce po půl sedmé. Narostlý hřebec působí impozantním dojmem, jakkoli je evidentní, že se stále vyvíjí a potřebuje čas. Ingrid Janáčková Koplíková s ním v jednu chvíli má plné ruce práce, v dalším okamžiku spolu tvoří sehranou dvojici. "Když si na něj sedne Radek nebo jiný žokej, není úplně ve své kůži. Jakmile ho jezdí Ingrid, chodí naprosto předpisově," poznamenává Koplík, když dvojice mizí za horizontem klusácké dráhy.

Po chvíli se znovu vynořují v malé pískové dráze. Everest Hill táhne svého o pět let mladšího kolegu, na začátku cílové roviny se situace vyrovnává, ale oba koně cválají s lehkostí a jejich jezdci sedí klidně. Ne, tato práce rozložení  sil na sázkovém trhu určitě nezmění. Ostatně jsme na pustém závodišti jejími jedinými diváky.

Vytrvalý zelenáč jako klíč ke štěstí?


Hřebec stáje Lokotrans Slovakia CZ velkými cvalovými skoky ohledává dráhu, na které se dosud představil jen jednou, v loňském Gerschově memoriálu. Týden předtím solidně debutoval třetím místem v Bratislavě a stáj si od něj mnohé slibovala. Jenže Thisisthekey šel na měkké dráze bez jiskry a Vincent Cheminaud ho v cílové rovině brzy nechal být. "On byl jako dvouletý hodně chtivý. Ten Gerschův memoriál šel týden po debutu a myslím, že to psychicky neprostál. Bylo toho na něj v té chvíli asi moc," vzpomíná Koplík.

Syn vítěze britského derby Authorized z rodiny koní jako War Command nebo Silver Hawk zrál pozvolna. Ještě na sklonku loňské sezóny naznačil určitý potenciál šestým místem v bratislavské "dvojce" na 1800 metrů, kde šel poprvé ze zadní pozice a v závěru ukázal až nečekanou bojovnost. Na vítěznou Makovou Panenku ale ztrácel přes 12 délek a také při letošním debutu na stejné dráze se zdálo, že mu do elity přece jen něco schází.

Foto: MC

Rozhodující zlepšení přišlo ve slovenské Veľkej jarnej ceně, tedy dostihu, který před deseti lety ovládl Koplíkův pozdější derby-vítěz Tullamore. Hřebec pod Ingrid Janáčkovou Koplíkovou dobře odskočil a zařadil se na třetí, čtvrtou pozici. Na protilehlé rovině se propadl, ale v posledním oblouku zachytil nástup nejlepších a sahal po velkém výsledku. V krátké cílové rovině ho ovšem křižoval Quintero, po změně stopy a dalším zrychlením před ním vybočil i vítězný Beau Massagot. Thisisthekey finišoval pátý zhruba 2 1/2 délky za vítězem. "Zvolili jsme Bratislavu, protože majitel Tibor Cvik je Slovák a chtěl ho vidět doma. Trochu jsem se vzhledem k jeho mohutnosti bál, jestli se na tamní dráhu vůbec vejde, ale vyšlo to," říká trenér.

První červnovou neděli pak Thisisthekey nečekaně ovládl Starohájské kritérium na 2000 metrů. Janáčková Koplíková měla tentokrát trochu práci zařadit se s hřebcem včas do balíku koní, ale vedoucí King Heart záhy udal rychlé tempo a Thisisthekey díky tomu mohl v klidu odpočívat v závětří. V cílové rovině přišel s táhlou koncovkou, ale ani tady nedal Janáčkové Koplíkové nic zadarmo. Na distanci se chvíli schovával za vedoucího Darkolvu, takže ho jezdkyně musela znovu vytáhnout do vnější stopy. Jakmile se to podařilo, hřebec s bílým nánosníkem hravě dorovnal bojující soupeře a přešel přes ně. "V tom dostihu se naplno projevila jeho nezkušenost, ale nakonec se rozběhl a bylo vidět, že má stále dost sil," potvrzuje Koplík.

Thisisthekey se mezitím vrací ke stájím. Po práci působí klidně, jen se každou chvíli zvědavě rozhlíží po nesourodé krajině mezi lahovickým obloukem a bývalým Valtrovým zahradnictvím, kde má v blízké budoucnosti vyrůst rozsáhlé zázemí pro parkury a další jezdecké sporty.

Thisisthekey a Ingrid Janáčková Koplíková, foto: MC

"Ve stáji je hodný, ale trochu nervózní, musí se s ním opatrně. Jsem přesvědčený, že je kovaný vytrvalec. V práci pro něj platí, že čím delší, tím lepší. Kdyby teď šel druhé kentre, běžel by ještě líp," říká Koplík. "Možná je to můj klíč ke štěstí," usmívá se v narážce na hřebcovo jméno.

Hádanka na čtyřech kopytech


Jediný chuchelský kůň, který startuje v derby, si dává na čas. Trenér Igor Endaltsev dává signál až ve chvíli, kdy je na okolních "kroužcích" poměrně rušno. Je to skutečně ona. Tajemná Blessed Kiss (Kentucky Dynamite), hádanka na čtyřech kopytech, o jejíchž reálné třídě a možnostech ví jen úzký okruh zasvěcených. Anebo ani ten ne? "Uvidíme, co ukáže. Každý ví, že derby je zvláštní dostih, ve kterém se může stát úplně všechno. Poběžíme ho vyloženě kvůli tomu, abychom si udělali představu, kde je klisnin strop," usmívá se Endaltsev.

Blessed Kiss a její ranní gymnastika, foto: MC
Všichni koně, které ruský trenér v Praze chystá, se specializují na Francii a jsou registrováni pouze pro zahraniční starty. S jedinou výjimkou - Blessed Kiss. Polosestra výborné Blessed Silence (Siyouni) - vítězky Grand Handicapu de Deauville, druhé v americké grupě 3 a opakovaně umístěné ve francouzském listed - byla koupena loni v dubnu na breeze-up dražbě za 19 000 eur.

"Její majitel Yerbol Baizharkinov je kazašský podnikatel. Kazaši hodně kupují plnokrevníky pro své velké dostihy, mají tam nedostatek koní. Blessed Kiss se ale jevila nadějně, a tak ji chtěli vyzkoušet tady. Majitel se na derby přijede podívat, chce vidět, co z toho bude," vysvětluje Endaltsev.

Blessed Kiss mezitím dokončila svou ranní "gymnastiku" a vydává se na velmi pomalé, poklidné "kentre" kolem chuchelského oválu. Ve většině dosavadních startů ji jezdili mladí jezdci a žáci. Prvním z nich byl Erwann Lebreton, který klisnu při listopadovém debutu na 2000 metrů v Lyonu-Parilly dovedl na sedmém místě. O dva týdny později pod Sebastianem Prugnaudem v Salon-de-Provence již brala dotované umístění, když na stejné dvoukilometrové distanci finišovala čtvrtá. Po další čtvrté příčce na 1900 metrů v prosincovém Deauville dostala francouzský handicap 33,5. "Běhala s těmi mladými kluky dobře," ohlíží se Endaltsev.

Blessed Kiss, foto: MC
Když se na hnědku 7. dubna v Nancy poprvé vyhoupl zkušený žokej v osobě Eddyho Hardouina, paradoxně z toho bylo vzdálené dvanácté místo. Prix de Myrtilles na 2400 metrů se prakticky od startu změnila v dlouhý sled kolizí a strkanic. Blessed Kiss v průběhu nabrala tak velkou ztrátu, že do cílové roviny točila zcela bez šancí.

Před dalším startem se Endaltsev shodou okolností opět vrátil k žákovskému jezdci. Do sledovaného trialu na 2000 metrů v Karlových Varech angažoval Davida Lišku a všechny šokoval lehkým vítězstvím. Hned při vyskočení ze startovacích boxů se přitom klisna srazila s odskakujícím Irish Hitem, takže měla podobný vstup do dostihu jako v Nancy. Na protilehlé rovině si však razantně zlepšila pozici. Do posledního oblouku už nabíhala čtvrtá, a jakmile se do ní Liška opřel, ocitla se na špici. Na distanci už jasně vedla, nakonec utekla nejbližšímu soupeři o 4 1/2 délky.

Už se zdálo, že derby našlo novou spolufavoritku a obávanou aktérku klasických bojů. To by ale nesměl přijít start z konce května v Longchamp, kde Blessed Kiss zcela vyhořela. Pod Olivierem Peslierem skončila poslední třináctá, osm délek od nejbližšího soupeře. Ve francouzském handicapu klesla na 31 kg a na českých závodištích kdekdo lomil rukama, jak je možné, že nositelka dvou tak špatných francouzských forem při svém jediném českém startu s lehkostí porazila členy tříleté špičky.

Endaltsev se ale podobnými úvahami nenechává rozhodit a nabízí řešení tajenky. "Ta poslední forma neplatí. Klisna strašně špatně cestovala, navíc měla říji. Dá se říct, že se v ten den nepovedlo vůbec nic. Ani zdaleka tam nepředvedla, co v ní je," vysvětluje. "Další start jsme už nechtěli riskovat. Měli jsme jaro rozplánované a chtěl jsem, aby se v klidu mohla připravovat na derby. Věděl jsem, že handicap bude stačit a že se můžeme soustředit sami na sebe."

Ačkoli Blessed Kiss už jako dvouletá neběžela nic kratšího než 1900 metrů, o jejím distančním optimu ve stáji ještě jistota nepanuje. "Stoprocentně to ještě nevím, jestli jí bude vyhovovat lépe 2000 nebo 2400 metrů, to se všechno teprve ukáže. Těším se, že nám neděle o ní řekne zase něco nového. Zbytek je o štěstí..."


Poslední texty Martinova derby-zápisníku k letošnímu dni D:

Připomeňte si, jak dopadlo posledních pět ročníků derby: