22. června 2018

Co potřebuje "Poldi"? Každou kapku deště a vyrovnat se sám sobě

Foto: Susanne Wöhler
Přijede, nepřijede. Je fit, není fit. Škrtnou ho, neškrtnou ho. Jméno německého ryzáka Poldi's Lieblinga se nad pomyslným startovním polem 98. Českého derby vznášelo jako přízrak prakticky po celé jaro. Bez toho, aby o aktuální formě jeho nositele věděl kdokoli něco bližšího. Zatímco domácí favoriti vybíhali k dalším startům a svými úspěchy i prohrami podněcovali debaty o kvalitě letošních tříletých, Poldi's Liebling (Tai Chi) doma v Güterslohu laboroval se zdravím. Poté, co sešlo z jeho plánovaného debutu v Baden Badenu, nakonec přece jen míří do Prahy. Na papíře je favoritem. Vítěz grupy 3 čnící o 11,5 kilogramu nad nejvýše hodnoceným domácím soupeřem a svěřenec mezinárodně ostříleného trenéra Andrease Wöhlera, v jehož lotu se letos nachází i spolufavorit německého derby Royal Youmzain. Při bližším pohledu se to ale zamotává. Subtilní hřebec od loňského podzimu nestartoval, není otestován na vytrvalecké distanci a potřebuje co nejměkčí dráhu. Podobná situace tady mimochodem už jednou byla. Přesně před 75 lety přijel na derby maďarský sprinter Saint Amour - a při svém debutu v sezóně lehce zvítězil. Wöhler každopádně ví, do čeho jde. Do Českého derby posílá pátého koně a jednou (v roce 1999 se Sotorem) tady už sahal po vítězství...


Kdo se probírá předstartovními prognózami a materiály k Českému derby, musí zákonitě nabýt dojmu, že z areálu někdejšího hřebčína Ravensberg, kde Wöhler působí, se do Chuchle chystá jakýsi koňský Goliáš. Což je omyl nejen kvůli hřebcově subtilnímu zevnějšku, ale i vzhledem k jeho lehce plebejskému původu. Jeho chovatelem je 86letý Horst-Dieter Beyer, v německém turfu přes půlstoletí známý pod přezdívkou "Hodibe". Majitel obchodu s jezdeckými potřebami na severu Kolína nad Rýnem, který dodnes bydlí v patře nad svými bývalými stájemi, patří ke zvláštním nadšencům, svého času vlastnil i dva koně v Indii. Hřebcovu matku, sedminásobnou vítězku Pineu, měl pouze rok. Koupil ji březí po německém zimním favoritovi a třetím z Criteria de Saint-Cloud Tai Chim a brzy ji zase prodal jinému chovateli, u kterého už nezabřezla.

Hledání větších hvězd v rodokmenu Poldi's Lieblinga je až nečekaná fuška. Jeho polobratři Pascani (Lord Of England) ani Power Star (Saddex) nepřekročili hranici provozních dostihů, největším úspěchem báby Pleasant Touch (Windwurf) bylo vítězství v provinčním klání amazonek. Prvním blacktype koněm je až čtvrtá matka Partitur, v polovině 70. let úspěšná v Deutscher Stutenpreis (Gr.3). Beyerovi se přesto podařilo Poldi's Lieblinga privátně prodat stáji Audenhove, za níž se skrývá hrabě Reginald von Norman s přáteli. Majitel bavorského hřebčína Hachtsee projevil o ryzáka zájem především kvůli podpoře svého plemeníka Tai Chiho. V té době dozajista netušil, že si právě kupuje Tai Chiho prvního grupového vítěze.

Hřebcovo jméno zůstává svéráznou památkou na jeho chovatele, jinak také kolínského patriota a fanouška bývalého fotbalového reprezentanta Lukase Podolskiho. "Poldíci mi vždycky přinášeli štěstí. Kdysi jsem měl Quick Prince Poldiho, to byl sirotek odchovaný na lahvi. A letošní hříbě z klisny La Facella jsem pojmenoval Lukas Poldi," směje se Beyer.

Dvě hlavy za vítězem derby


Poldi's Liebling loni s váhou 404 kilogramů patřil k nejmenším dvouletým ve Wöhlerově stáji. O to překvapivější pro všechny zúčastněné bylo, že nakonec vyběhl jako první z tamních juniorů už 1. července v rámci otevření derby-mítinku v Hamburku. Ač v cílové rovině pod Eduardem Pedrozou působil ještě "zeleně", na velmi měkké až hluboké dráze si dokázal poradit a finišoval druhý. Ke svému druhému dostihu kariéry v Mnichově nastupoval uprostřed letních prázdnin už výrazně probuzenější a Pedroza ho v úvodu musel pevně držet, aby nepospíchal více než bylo zdrávo. V cílové rovině se sice nezapojil do boje o vítězství, ale pozdním závěrem stihl druhé místo. Vítězný Alounak (Camelot) ve dvou i třech letech ovládl listed a letos finišoval druhý v Prix Greffulhe (Gr.2).

Poldi's Liebling v květnu, foto: Susanne Wöhler

Po dvou druhých místech hledal Andreas Wöhler svému svěřenci dostih, ve kterém by mohl naplno bodovat. Našel ho až v dalekých Drážďanech a Poldi's Liebling svěřený úkol splnil, když pod Reném Piechulkem dominoval start-cíl v Idee-Kaffee-Preis na 1400 metrů. Možná to byla zvláštní lehkost, s níž si drobný hřebec cválal na špici, anebo zlepšené pracovní výkony, každopádně od této chvíle začala stáj pro Poldi's Lieblinga spřádat náročnější cíle.

Zamýšleným vrcholem hřebcovy dvouleté sezóny bylo 22. října milánské listed Premio Campobello (1800 m). Poldi's Liebling dobře odskočil a v prvních stovkách metrů Pedrozovi dokonce puloval. Do cílové roviny točil třetí a dlouho se zdálo, že se k vedoucímu Summer Festivalovi nedokáže výrazněji přiblížit. Jakmile na něj ale za distancí začal tlačit zvenčí útočící Wiesenbach, hřebec zařadil vyšší rychlost a decimetr po decimetru dotahoval Cílová kamera nakonec viděla Poldi's Lieblinga při výroku "tuhý boj hlava - hlava" na třetím místě. Eduardo Pedroza se po doběhu rozčiloval, že ho vítězný Summer Festival v jedné fázi finiše poškodil, ale výsledek s odstupem času získal na hodnotě. Wiesenbach o dva týdny později triumfoval v grupě 3, Summer Festival letos vyhrál italské derby...

Andreas Wöhler, foto: Susanne Wöhler
V tu chvíli se zdálo nepravděpodobné, že by Poldi's Liebling o dva týdny později nastoupil do tradičního Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3, 1700 m). Ryzák ale náročnou cestu do Milána zvládl s nečekanou lehkostí, a tak ho Wöhler nakonec do Krefeldu přece jen poslal. Bauyržan Murzabajev využil startovního boxu číslo 1 a získal dobrou pozici blízko čela. Ve druhé polovině dostihu začali soupeři na velmi měkké dráze jeden za druhým odpadat. Vydržel jen vedoucí Guiri, kterého Poldi's Liebling nakonec o krk udolal a získal grupové vítězství.

O tom, jakou kvalitu tento výsledek má s odstupem času, nepanuje mezi znalci německé scény shoda. Druhý Guiri letos doběhl třetí v grupě 3 Ittlingen Derby-Trialu, čtvrtý Weltstar po tabulovém umístění v German 2000 Guineas impozantně ovládl Union-Rennen (Gr.2) a stal se spolufavoritem německého derby. Loni v listopadu ztrácel na Poldi's Lieblinga přes 15 délek, což se ale nedalo omluvit jen měkkou půdou. Vzhledem k tomu, že hluboko pod formu zaběhli i jeho dva tréninkoví kolegové, Markus Klug požádal komisi o dopingový odběr u všech svých koní. Ve vzorcích však nebylo nic nalezeno.

Přijde po těžkém jaru happy-end?


Od onoho 5. listopadu se Poldi's Liebling na dráze už neobjevil. Část jara laboroval se zdravotním problémem, také jeho tréninkové výkony se podle různých zpráv jevily jako kolísavé. Na jaře byl přihlášen do Derby Trialu v Baden Badenu, nakonec ale poběží až v Praze. Hřebcův tým v posledních dnech před startem vyhlíží déšť, všechny své špičkové výkony totiž podal na měkké dráze.

Pokud jde o ryzákovu vytrvalost, neměl šanci ji prokázat, a v tomto směru nezbývá, než se spoléhat na trenérův odhad. Pokud by Poldi's Liebling dorovnal své loňské výkony na scéně blacktype, může se bez větších problémů stát druhým německým vítězem Českého derby po Indurainovi. V jaké formě ale do Velké Chuchle skutečně přijíždí, zůstává tajemstvím. "Nemyslíme si, že by měl jeho nedělní start utrpět nedostatkem práce. Vypadá dobře," řekla zápisníku trenérova manželka Susanne Wöhler, která se stará o výborné internetové stránky stáje.

Poldi's Liebling je podle ní mimořádně houževnaté a životaschopné zvíře. "V boxe velmi přátelský a zvědavý hřebec, kterého mají u nás všichni rádi. V práci dělá přesně to, co se po něm chce," přidává stručnou charakteristiku.

Původně nebylo vyloučeno, že by Poldi's Lieblinga mohl do Prahy provázet trojnásobný český šampión Bauyržan Murzabajev. Ten ale přišel o licenci, a tak Wöhler angažoval jednu z aktuálních "shooting stars" mezi francouzskými jezdci Eddyho Hardouina.

Momentka z Ravensbergu, foto: Susanne Wöhler