23. června 2018

Derby DJ: Komentujeme a drbeme poslední hodiny před derby 2018

Poslední večer před derby bývá na Martinově derby-zápisníku časem velkého dumání, ale také honění restů. Jako každý rok se zdaleka nedostalo na rozebrání všech šancových koní, ale to vůbec nevadí. Stejně bych měl pocit, že nosím dříví do lesa a opakuji tahy a chvaty, které jsou na internetu k vidění v několikerém provedení. Ostatně za 24 hodin bude většina zaručených informací a teorií pasé, a na spoustu otázek budeme znát odpovědi. Což bude znamenat definitivní konec první poloviny sezóny, protože výjimečnost derby spočívá právě v té horečné atmosféře, provázející poslední dny před startem. Jakmile se po derby-neděli rozhostí onen klid, je to neklamná známka, že začíná dostihové léto se všemi Karlovými Vary, Kolesy i Slovenským derby. Pojďme si tedy ještě naposledy užít té zmíněné horečky a ohledat dostih roku z více pohledů. I letos pro vás mám ještě pár střípků, u nichž by bylo škoda, kdyby spadly pod stůl. A proč se to jmenuje Derby DJ? Protože těch střípků je skoro tolik jako songů na playlistu průměrné české diskotéky.


Kdo je mým favoritem? Budete se smát, ale před třemi týdny bych odpověděl, že mě na jaře nejvíce zaujali Be Master a Mount Q, a to nejen svými výkony, ale především viditelnými rezervami a perspektivou dalšího zlepšení. Oba ale nakonec skončili pod čarou, a zbylá šestnáctka mi připadá velmi vyrovnaná. Vždycky, když se mluví o "mimořádně otevřeném derby", signalizuje to průměrný tříletý ročník, a zatím to vypadá, že přesně to nás letos čeká. Z povahy věci očekávám, že vítězové obou posledních trialů Saul a Thisisthekey mají potenciál jít ještě nahoru, i když si u druhého zmíněného nejsem jist, zda pro něj 24. červen nepřichází přece jen brzy. Silnou dvojicí disponuje Lokotrans, jejich případný úspěch nepřekvapí, u obou hřebců jsou ovšem drobná "ale".


Foto: Susanne Wöhler
Pokud jde o německého Poldi's Lieblinga, jeho pozice vůbec není snadná a ještě ji komplikuje fakt, že v Praze poslední dny pršelo jen minimálně a z původně avizovaných velkých bouřek nakonec nic nebylo. Jestliže se dostihoví příznivci v případě svěřence Andrease Wöhlera a prvního německého koně v derby po sedmi letech dělí na dva tábory, patřím spíše k těm, kdo věří, že ryzák je schopen podat dobrý výkon. Vedle jeho nesporné třídy mě k tomu vede právě osoba trenéra Wöhlera, disponujícího velkým přehledem. Když už se na dalekou cestu do Prahy vypraví a angažuje žokeje jako je Eddy Hardouin, tak ví, co dělá. Jedna ze "shooting stars" současného francouzského turfu Hardouin sice přijíždí do Chuchle poprvé, ale už mnohokrát jezdil ve Francii pro Václava Luku mladšího. Letos vyhrál s Mister Smartem, loni s Donuts Reyorem. Jeho nedělní účast bude svým způsobem předehrou zářijového Evropského poháru žokejů. Jen škoda, že má Hardouin "rito" jen v derby.

Kolegové z Tipařova palce mě požádali o příspěvek do nového čísla Favorita. Sepsal jsem tedy text, proč Němci nevyhrávají naše derby. V časopisu dále naleznete vizitky všech aktérů derby a veškeré startovní listiny a formy, ke stažení je zde.


Darkolva, foto: Václav Volf
Abychom ale nezamluvili šancové koně zítřejšího derby: jakkoli se mi líbí Thisisthekey, Saul a Poldi's Liebling, mám takové tušení, že není radno podceňovat oba "Holčákovce". V případě bělouše Darkolvy se celé jaro podobně jako loni u George Boola neustále připomínal jeho otec-sprinter, ale výsledek do letošního roku nevídané spolupráce Františka Holčáka s majitelem Jiřím Odcházelem zatím neudělal nic špatně. Samotný Holčák stejně jako loni skeptikům nic nevymlouvá, poslal Darkolvu bratislavskou cestou a čeká na svou šanci. Pokud Darkolva zítra dostane průběh dostihu, jaký potřebuje, věřím, že může být jedním z překvapení derby.

Ani vítěz Gerschova memoriálu King Heart na jaře vyloženě nezklamal, v jeho případě nelze mluvit ani o absenci vytrvalosti. Mnohem spíš je to jeho hektický dostihový styl, který ho v různých předstartovních prognózách posílá kamsi do středu pole. Je to jakýsi Nagano Gold letošního ročníku, vytrvalecky i třídově dobře disponovaný hřebec, jehož šance stojí a padají s průběhem dostihu, a který je největším soupeřem sám sobě. Také zde si zápisník myslí, že v hřebcově silách je dobrý výsledek. Trochu mě v týdnu svrběly ruce, abych zavolal Radkovi Holčákovi a pokusil se vyzvědět, jakou tajnou zbraň si na King Heartovu chtivost s Jaroslavem Línkem připravili, a s čím do derby vyrukují. Potom jsem si ale řekl, že bude lepší na velkokarlovické příliš nenaléhat a počkat si, s čím přijdou v neděli. Něco mi říká, že nějaký plán je připraven - a že se scénář "Nagano Gold" nebude opakovat. Mimochodem zmiňovaný svěřenec Václava Luky od loňského června vrchovatě ukázal, že za optimálních podmínek na vítězství v derby měl. Jenže to je prostě derby - každý má jen jednu šanci.

Kurzy sázkové kanceláře Betino byly představeny na čtvrteční tiskové konferenci. 4:1 Mon Cheri a Saul; 6,5 Poldi's Liebling; 9 Thisisthekey a Oriental Glory; 12 Dragon a Carmella; 13 Darkolva a Cape Freedom; 14 Res Judicata, 15 King Heart, 16 Blessed Kiss, 17 Top One, 18 Forever Dry, 25 Black Bard, 35 Golden Alighieri.

Tipsort favorizuje Poldi's Lieblinga s kursem 4:1. Další nabídka: 6,5 Saul; 10 Mon Cheri a Thisisthekey; 12 Dragon; 13 Cape Freedom; 15 Darkolva, King Heart a Oriental Glory; 18 Blessed Kiss, Carmella a Top One; 20 Res Judicata; 25 Forever Dry; 45 Black Bard; 150 Golden Alighieri.

Odposlechnuto na čtvrteční tiskové konferenci: "Prosím vás, pozorně jsem si prostudoval listinu vítězů derby, všechna ta historická jména, a všiml jsem si, že zatím žádnému koni se nepodařilo vítězství obhájit, nebo vyhrát víckrát. Jak je to možné a dáváte někomu šanci to dokázat?"

Foto: Václav Volf
Jednu z posledních rychlých prací vítěze Starohájskeho kritéria Thisisthekey jsem v pondělí viděl v Chuchli. Při té příležitosti jsem Radkovi Koplíkovi připomněl, jak jsme se na stejném místě a ve stejném čase potkali před dvanácti lety. Těsně před Českým derby 2006 dovezl Zdeno Koplík z Německa pozdějšího vítěze Slovenského derby Normena. Hlídkoval jsem v pondělí před dnem D na chuchelském dvoře, a Normen se skutečně objevil. Radek a jeho sestřenice Ingrid mě ovšem ještě na kroužku vehementně přesvědčovali, že je to nestartovavší dvouletek, který ještě ani není registrovaný, a tak mi nemůžou říct jeho jméno. Tenkrát jsem si tohoto nejmohutnějšího dvouletka všech dob vyfotil a o šest dní později sledoval, jak dobíhá v derby na druhém místě za Laureatem a Václavem Janáčkem.


Když zmiňujeme dohlašování, Zdeno Koplík jednu dodatečnou přihlášku zvažoval i letos. Jednalo se o tmavého hnědáka Royal Towna (Wootton Bassett) ze stáje Bonanza, který byl na jaře dvakrát sedmý v Chatillon-sur-Chalaronne a Wissembourgu. Stájový kolega Subway Dancera stál jako roček 120 000 eur, ale ze stáje trenéra Rougeta nakonec odcházel kvůli své pozdnosti za výrazně nižší částku. Právě minulý čtvrtek, kdy byla poslední možnost dohlašovat do derby, startoval Royal Town v pařížském listed Prix Ridgway na 2000 metrů. Uzávěrka derby ovšem byla v poledne a dostih se běžel až v 19:10. Koplíkův tým se tedy musel rozhodnout a nakonec od ambiciózního plánu upustil. Večer pak Royal Town doběhl sice poslední šestý, ale v kontaktu s elitními soupeři. Na vítězného Native Americana ztratil deset délek. Za tento výkon dostal francouzský handicap 36. "Je to taková mašina, v práci stíhá Subway Dancerovi a je schopen porazit i Thisisthekey. Původně jsme mysleli, že s ním budeme běhat na francouzském venkově, ale brzy začalo být jasné, že bude dobrý. V Longchamp doplatil na svou nezkušenost, ale věřím, že nám ještě ukáže, co v něm je," řekl Koplík.

Dvě dohlášky byly učiněny po Velké červnové ceně a spojuje je kuriózní rozměr. Jak v případě vítězného Saula, tak třetího Top One jejich realizační týmy netajily, že v případě neúspěchu v posledním trialu by šli skákat. Saul už dokonce jednou na přihláškách do proutěných překážek figuroval. Jsme zemí Velké pardubické, Josefa Váni a Františka Holčáka, a tak samozřejmě taková věc nemůže žádného zkušeného turfmana překvapit. Představme si ale, jak trenéři Macaire nebo Nicholls dohlašují šancové koně do svých národních derby. V Anglii i Francii by to zajisté byla velká story. Zajímavý příběh to ale může být i u nás. Například Top One zdaleka není prvním svěřencem Grega Wroblewského, který začal jaro ve "čtyřkách" a následně zaznamenal takový vzestup, že se o něm začalo mluvit jako o derby-koni. Ostatně samotný Wroblewski se už léta netají tím, že velmi touží České derby vyhrát a vhodné koně pro tento cíl hledá s vervou sobě vlastní. "Tohle je konečně on" řekl v předchozích letech už o několika tříletých. Letos zůstává polský světoběžník obezřetný. Když si minulý týden obrazně kousal nehty, zda se Top One dostane mezi šestnáctku vyvolených, opáčil: "Nagano Gold to asi není, ten měl opravdu všechny předpoklady vyhrát, ale jsem přesvědčen, že svou kvalitu má a že se v derby neztratí." Další podrobnosti o Top One si můžete přečíst v materiálu kolegyně Jany Šejnohové v Dostihové světě, s níž spolu už léta sdílíme vášeň pro příběhy a horečku kolem modré stuhy.

Václav Janáček byl tento týden v Chuchli, ale zítra bohužel nepřijde.


Foto: Andrea Zavadilová
V týdnu jsem se nedostal k sepsání profilu Saula, ale něco bychom o hnědákovi majitelky Hany Horčičkové říct měli. "On stál na dražbě 5000 guinejí, takže byl až podezřele levný, ale to jsou vlastně všichni ročci, které v této cenové kategorii kupujeme. Vypadal dost pozdně, jeho otec navíc nebyl právě komerční plemeník a momentálně působí v national hunt chovu," říká agent Tomáš Janda. Saulův výkonnostní skok ze IV. kategorie do Velké červnové ceny byl působivý, i když v handicapu nakonec poskočil jen o 6 kg. Od loňského října každopádně neprohrál. Není to první ani poslední kůň z tréninku rodiny Vocáskových, který takto zazářil. V případě centrály ve východočeských Němčicích jsme si na to už tak trochu zvykli. Její zástupci sice na závodišti s novináři ochotně promluví, ale nejsou sdílní více než je potřeba. Ne nadarmo svého času jako jediní odmítli natáčení České televize ve svých stájích. Klíčové informace a "know how" zkrátka zůstávají pod pokličkou, a to v dostihovém světě vytváří kolem Vocáskových zvláštní tajemnou auru. V případě Saula to ale bylo ještě trochu jinak. Březnové mrazy zcela nabouraly přípravu celé stáje, Vocáskovi vstupovali do sezóny později a předem odepsali účast v klasických dostizích. Saul si o derby řekl až svými jarními výkony.

Němčice patří ke stájím, které "dělají jezdce". Názorně je to vidět na letošní bilanci Bejsima Ferhanova, který po svém návratu k Vocáskovým zažívá nejlepší sezónu kariéry. Aktuálně má na kontě dvanáct vítězství a v průběžném pořadí jezdců je druhý. Zítra zažije své první České derby a stane se po Rumenu Gančevovi-Pančevovi druhým bulharským jezdcem v historii naší modré stuhy. "Těším se, pojedu výborného koně, který ze sebe umí v dostihu vydat všechno. Když na to přijde, on neběží na sto, ale dvě stě procent. Je v klidu, soustředí se na dostih a v tréninku spí," vysvětluje Bejsim, jehož bratr Sertaš se mezitím zařadil do tuzemské překážkové elity. Pokud by se Saulovi podařilo vyhrát, postaral by se o velký mezník v česko-bulharských dostihových vztazích. Jediným bulharským jezdcem, kterého Češi znali, byl až donedávna vítěz Velké pardubické 1970 Nedělko Milev. Bulharský turf několikrát zažil klinickou smrt, fakticky se historie tamním chovu plnokrevníka začala psát až v 50. letech. Jedním z "foundation sires" v hřebčíně Vasila Kolarova byl vítěz Čs. derby 1953 Makar, který dal celou řadu bulharských hvězd. Kdo ale listoval bulletiny Turf ze 70. a 80. let, dobře si pamatuje, jakou roli bulharští zástupci hráli na tehdejších Mezinárodních mítincích. Po revoluci se dostihoví Bulhaři vydali do světa, v Polsku se kromě zmiňovaného Gančeva-Pančeva prosadil například žokej a trenér Emil Zachariev. Nejúspěšnějším bulharským trenérem je ovšem v Německu působící M.G. Minčev, který trénoval vítězku grupy 1 Temidu.

Petr Foret na archivním snímku.
Poprvé od svého zranění z 1. května se na české půdě představí Petr Foret. Stájový jezdec Pegasu si vybíral mezi Dragonem a Carmellou, a rozhodl se pro hřebce ve francouzském tréninku. I vzhledem ke slovům majitele Jiřího Trávníčka, že angažmá na Dragonovi je odměna za Foretovu práci a nezdolnost, lze očekávat, že stájovou jedničkou je právě Dragon. O jeho šancích na základě dvou průměrných francouzských forem jsem zaslechl různá hodnocení. Osobně si myslím, že už na základě známky 35 (a dosavadního maxima 36,5) je nutné hřebce v českém kontextu respektovat. Připomeňme navíc, že před svým druhým letošním startem měl zdravotní problém a tréninkový výpadek. I Dragon tedy patří ke koním, u kterých lze čekat progres.

Nejmenším koněm na startu derby bude Res Judicata. Bělouš doktora Charváta v zimě nenarostl, ale ve srovnání se svou matkou Reglisse, které v jejím irském působišti kvůli hubené postavě přezdívali "Kate Moss", alespoň zesílil. Trenér Pavel Tůma hned ve dvou rozhovorech z tohoto týdne prohlásil, že Res Judicata je možná nejlepší z koní, které dosud do derby poslal. "Po loňsku a všech těch událostech okolo se dívám na derby jinýma očima, začal jsem to brát s rezervou. Já vím, že vy to berete vážně a dokonce v neděli dobře snídáte, což je správné, a já taky dělám všechno pro to, abychom uspěli. Ale žádný velký bitevní plán nechystám," řekl zápisníku Tůma. V posledních týdnech jsem vyjádřil určitou skepsi, jak Res Judicata prostojí 2400 metrů, ale trenér mu věří. "Samozřejmě nebudu říkat, že stoprocentně vyhraje, ale věřím, že tu distanci dá, pokud bude mít optimální průběh. Nebojím se toho, uvidíte v neděli."

Be Master, který je druhý pod čarou, v neděli do Chuchle přijede. "Pojede s Res Judicatou, aby šiml nebyl v autě sám. Svým způsobem jsem rád, že to takhle dopadlo. To hodnocení Memoriálu dr. Frankenbergera sice nechápu, ale je fakt, že derby přichází pro Be Mastera přece jen brzo, potřebuje ještě čas. Pokud bude moct běžet, tak poběží. Ale jinak se na něj těším, až ještě vyzraje," poznamenal Pavel Tůma.

Hodně internetových debat vyvolal fakt, že Česká televize letos vysílá derby živě pouze deset minut a půlhodinový záznam následuje až v pátek. Pokud ale někdo tvrdí, že ČT o derby nemá zájem a že se k dostihům chová macešsky, jen připomínám výpravný přenos z derby 2016 včetně studia na závodišti, anebo pravidelná mnohahodinová vysílání z Evropského poháru žokejů. Řešení tajenky je jednoduché. O podobě a času tak důležitých přenosů jako derby je třeba začít s televizí jednat s určitým časovým předstihem, a v tomto ohledu tentokrát Jockey Club zaspal. Pokud bude letošní rok vnímán jako memento a poučení pro příště (což by měl, neboť lidem nedělní vysílání bude dle ohlasů na sociálních sítích opravdu chybět), můžeme to chápat jako cennou lekci. Ředitel chuchelského závodiště Martin Pecka, který má lví podíl na tom, že se derby nakonec přece jen do televize aspoň na pár minut dostalo, v tomto smyslu mluvil na čtvrteční tiskové konferenci. Dobrá zpráva: současný pražský pořadatel by na rok 2019 rád jednal s Českou televizí o vícehodinovém vysílání z derby, které by svým pojetím a záběrem připomínalo přenosy z Velké pardubické.

V sedle hnědky Blessed Kiss bude sedmatřicetiletý rodák z ruského Pjatigorsku Vladimir Panov, kterého jsme v Praze už několikrát viděli. Budeme zvědavi, zda si na derby vezme svoje "retro" sedlo, ve kterém občas jezdí v Německu a které autor zápisníku loni udiveně nesl do sedliště v Hannoveru.

Všechna sláva, polní tráva. Přesně před rokem dosáhl Joseph svého životního vítězství, když v závěru 97. Českého derby udolal útočícího Felixe. Ve čtyřech dalších startech však nevyhrál, a trenér Pavel Tůma nyní splnil, co avizoval. Na přihláškách pro Karlovy Vary 1.7. figuruje úřadující derby-vítěz mezi zájemci o čtyřkovou steeplechase na 3200 metrů.


Texty Martinova derby-zápisníku k letošnímu dni D:

Připomeňte si, jak dopadlo posledních pět ročníků derby: